Kao čovjek, kao sudija i kao bivša potpredsjednica VSTS BiH, ne mogu da ćutim i ne kažem istinu, jer smatram da je prije svega grijeh ćutati i gledati kako se skriva istina pod plaštom „pravednosti“.

To je navela Ruživa Jukić, bivša članica VSTS, u pismu upućenom „svim kolegama u pravosudnoj zajednici, svim medijima, svim stranim ambasadama, OEBS i OHR“. Traži od svih kolega sudija, tužilaca, medija i međunarodne zajednice da je podrže u zahtjevu za ostavku pojedinih članova VSTV, na isti način kako su podržali one koji su tražili smjenu Milana Tegeltije, predsjednika VSTS.

Konkretno, traži ostavku članova Savjeta Gorana Nezirovića, Berine Alihodžić i Selima Karamehić.

-Goran Nezirović je ishodio da njegovu ćerku primi tadašnji predsjednik Kantonalnog suda u Sarajevu Jasmin Jahjefendić, a onda je nakon toga taj predsjednik u pola mandata imenovan za sudiju Vrhovnog suda, iako se i ranije isto prijavljivao za Vrhovni sud, pa nije prolazio, a radi se o kolegi, koji je barem o onome što sam čula, veoma dobar parničar. Neka kaže kolega Nezirović, što je to tražio od predsjednika VSTS u vezi sa tim imenovanjem – kaže Jukićeva.

Pita zašto je Nezirović zadržao stan u Lukavcu, koji je dobijen na način da je protiv predsjednika suda podnesena krivična prijava, jer je protivzakonito dodijelio nekoliko stanova nekim sudijama, među kojima i Neziroviću, pa i sebi. Tvrdi da je predsjednik toga suda bio prvostepeno proglašen krivim, ali je sud samo iz njemu poznatih razloga rastezao postupak deset godina i kada je došao predmet na Kantonalni, mogli su samo konstatovati da je predmet zastario.

FOTO: SRNA
FOTO: SRNA

VSTS BiH

-Savjestan sudija će vratiti ono što mu ne pripada i što nije na zakonu utemeljeno! Svejedno, Kantonalno pravobranilaštvo je tražilo da Goran Nezirović vrati stan, kao što su to uradili druge sudije u tom sudu i koji upravo zbog toga niti su napredovali, niti su prošli reformu pravosuđa. Kolega Nezirović je i napredovao i prošao reformu, a stan je zadržao i što je još gore ne plaća uopšte režije na taj stan. Kada je preduzeće, koje distribuiše toplotnu energiju, objavilo spisak najvećih dužnika, označilo je kolegu Nezirovića na 9. mjestu, jer je tada prije četiri ili pet godina imao duga oko 8.000 KM. Nezirović je iste odmah prijavio Agenciji za zaštitu ličnih podataka i isiti su morali ukloniti spisak sa stranice SODA LIVE. Rečeno mi je da su čak morali platiti i kaznu što su objavili spisak najvećih dužnika – navela je Jukićeva.

Smatra da su ove dvije stvari sasvim dovoljne za ostavku, a ima ih još mnogo.

-Koleginica Berina Alihodžić je izabrana za članicu VSTS 2017. i na sjednici podsavjeta je tražila svoje izuzeće kod izbora sudija Opštinskog suda Sarajevo i odmah nam predložila da imenujemo njenu sestričinu Bojanu Miralem za sutkinju tog suda u Sarajevu i mi smo je tada imenovali 2018. Imenovali bi i da to nije rekla, jer se radilo o dobrom kandidatu, koja jeste zaista dosta puta konkurisala. No, tada je koleginica „pala“ u mojim očima, a još više kada sam vidjela da laže na posljednjoj sjednici Savjeta. Dakle, kolege su se pobrinule da se imenuju ili prime nihovi srodnici u pravosuđu i bili su u sukobu interesa, a niti su dali ostavku, niti je neko od članova VSTS, medija, političara ili međunarodne zajednice to tražio. Oni po Zakonu o VSTS to nisu ni morali, ali po Pravilniku o sukobu interesa, su to morali učiniti – tvrdi Jukićeva.

Što se tiče Selima Karamehića, kaže da o njemu ima pozitivno mišljenje, ali ako se držimo principa, protiv njega je SIPA dostavila prijavu građanina da je u vrijeme rata držao pištolj u ustima tom čovjeku, koji je prijavio i napisao i broj predmeta gdje je dao tu izjavu.

-Očekivala sam da će nam kolega Selim dati makar neko pojašnjenje u vezi te prijave, ali nije dao nikakvo pojašnjenje. Niti je neko tražio od njega da se izjašnjava, niti da daje ostavku. Prijava je završila u Kancelariji disciplinskog tužioca. Predsjednik je naveo i kolegu Slavu Lakića da treba podnijeti ostavku, ali smatram da je kolega Lakić, bez obzira što se vrlo često nismo slagali u mišljenju, jedan član pravosudne zajednice koji ima integritet i da dostojanstveno obavlja svoju funkciju – kaže Jukićeva.

Za Biljanu Simeunović smatra da na sjednicu VSTS nije trebala unositi svoj lični sukob sa predsjednkom VSTS, iz razloga jer nije mogla biti imenovana za glavnog tužioca u Bijeljini.

-Za to imenovanje nije kriv Milan Tegeltija, nego zato što je u tom tužilaštvu popunjena sistematizacija i nije niko mogao doći izvan tog tužilaštva. Drugo, koleginica je sama napustila intervju – napisala je Jukićeva.

Tvrdi da je mnogo loših stvari naslijedjeno od prvog i drugog saziva VSTS.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Milan Tegeltija

-Drago mi je da je Milan Tegeltija dao ostavku, jer će time osloboditi VSTS da radi dalje na unapređenju rada pravosuđa, a i same članove VSTS, koji rade pod pritiskom i stresom, od kako je objavljen snimak.

Drago mi je jer je napokon shvatio da postoje određeni ljudi, koji ga po svaku cijenu žele istjerati iz VSTS, smatrajući da ima konekcije sa predsjedavajućem Predsjedništva Miloradom Dodikom i da će se zbog toga srušiti država. Ali Tegeltija, predsjednik VSTS, sam je sebi kriv za takvu percepciju. Pored toga, javnost će se upoznati sa time da li će biti bolje pravosuđe odlaskom Tegeltije. Ja tvrdim da neće i da pravosuđe radi robovskim načinom rada, a da su samo pojedinci, koji se mogu lako identifikovati, inficirali pravosuđe, jer imaju konekciju sa određenim kriminalnim krugovima, bili oni političari ili drugi kriminalci. Nebitno – napisala je Jukićeva.

Dodaje da se razočarala kada je vidjela da se Milan Tegeltija ne zna odbraniti od kolega argumentima, za koje postoje i materijalni dokazi, nego povišenim tonom kaže da će tražiti ostavke članova vijeća Gorana Nezirovića, Berine Alihodžić, Slave Lakić, Selima Karamehić i Biljane Simeunović.

-Prije svega, poznato mi je da se Milan Tegeltija sastajao, sa svim političarima iz RS, koji ga pozovu, a koji su bili na nekoj funkciji, bez obzira kojoj su stranci pripadali i ne samo sa političarima Srbima, nego i sa onima iz reda hrvatskog naroda, kao i onima iz reda bošnjačkog naroda. Poznato mi je da Milan nije nacionalista, niti šovinista, jer je živio sa ženom koja je Bošnjakinja četiri godine. Nikada nas nije uvrijedio, niti na koji način u smislu nacionalnosti ili vjere. Zamjerila sam mu što koketira sa svima, a posebno sa međunarodnom zajednicom, kada je bilo očigledno da pojedinci, dostavljaju lažne informacije međunarodnoj zajednici, kako bi ocrnili jedan dio članova VSTS. Mislio je ako bude servilan svima, da će sve biti uredu. Rekla sam mu na sjednici da nije trebalo da ide na sastanak koji je organizirao Milorad Dodik, niti smatram da je morao ići sada na sastanak kod predsjednice Željke Cvijanović, jer je samo tako sebi naštetio i dao za pravo onima, koji ga kritikuju. Ovo iz razloga jer se neki članovi sastaju tajno sa političarima ili su vezani rodbinski, a ostaju čisti, jer javnost nije upoznata sa tim – objelodanila je Jukićeva.

Pozvala je novinara Avdu Avdića da piše i o ovim članovima VSTS i da napiše nešto o slučaju „Memić“, a posebno da prijavi tužilaštvu „da ima snimak na kojem navodno D. B. uzima 100.000 KM od A. B.“ -Dakle, Avdo, ako stvarno imaš taj snimak, a znam da ga možeš lako pribaviti ako hoćeš, onda ga pokaži nadležnim u cilju rasvjetljavanja slučaja. Pozivam kolege članove VSVS, sadašnje i bivše, da kažu, ako imaju nešto o meni – poručila je Jukićeva.

Izvor: Srpskainfo