Tužilaštvo BiH podiglo je danas novu optužnicu protiv Osmana Mehmedagića, direktora Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA). Optužnica je podignuta i protiv Selme Cikotića, ministra bezbjednosti BiH i Muriza Druškića, radnika OSA-e, saznaje “Avaz”.

Ova informacija potvrđena je Avazu u Tužilaštvu BiH.

Povodom vašeg upita, obavještavamo vas da je Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo optužnicu protiv:

Osmana Mehmedagića, Selme Cikotića i Muriza Druškića, savjetnika generlanog direktora Obavještajno sigurnosne agencije BiH i člana Komisije Savjeta ministara BiH za odlučivanje po žalbama u predmetima sigurnosnih provjera.

Osumnjičenima se stavlja na teret da su počinili krivično djelo zloupotreba položaja ili ovlaštenja iz člana 220 KZ-a BiH. Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje, rečeno je za “Avaz” iz ove pravosudne institucije.

 

 

Oni su optuženi u aferi “Sigurnosne provjere” koja se odnosi na malverzacije u vezi s imenovanjem članova Komisije za drugostepeno rješavanje postupka sigurnosnih provjera za policijske i državne službenika.

Ovo je nova optužnica protiv Mehmedagića, a optužena trojka, tereti se za krivično djelo zloupotreba položaja ili ovlaštenja u vezi sa nezakonitim imenovanjem i učestvovanjem u radu Drugostepene komisije, što je izazvalo za posljedicu stvaranje opće pravne nesigurnosti za postupanje u predmetima sigurnosnih provjera.

Istraga je pokrenuta na osnovu krivične prijave koju su podnijeli pojedini policijski i državni službenici SIPA i i Tužilaštvu.

Naime, sumnja se da su članovi ove Komisije koje formalno imenuje Savjeta ministara imenovani mimo zakona i da nisu ispoštovane procedure i raniji prijedlozi.

Kako se navodi u krivičnoj prijavi, koja je rezultirala optužnicom, Vijeću ministara BiH prvobitno je za člana Komisije bio predložen Sanjin Prašović, koji je ispunjavao uslove za ovu poziciju. Njega je tada predložio ministar sigurnosti Fahrudin Radončić, ali nakon što je podnio ostavku, Bisera Turković je u zadnji trenutak odlučila na sjednici Savjeta ministara predložiti Ismaila Sarića, koji je zatim imenovan. Sporno je i nominovanje sada optuženog penzionera Druškića.

Mehmedagić je nedavno optužen takođe za zlouptrebu položaja zbog afere koja se odnosi na nezakonito izuzimanje videnadzora iz poslovnice “BH Pošte” na Alipašinom Polju.

Krajem sedmice zakazan mu je početak suđenja. Osim njega, optužen je i radnik ove agencije Muhamed Pekić.

(Izvor/Foto/Video: Avaz.ba)