Tužilaštvo BiH uputilo je Sudu BiH prijedlog za određivanjem mjera zabrane nakon potvrđivanja optužnice protiv Osmana Mehemdagića, direktora Obavještajno-bezbjednosne agencije BiH, Selme Cikotića, ministra bezbjednosti BiH i Muriza Druškića, savjetnika direktora OBA i člana Komisije Savjeta ministara za odlučivanje po žalbama u predmetima bezbjednosnih provjera.

Predloženo je da se Mehmedagiću izrekne mjera zabrane preduzimanja određenih poslovnih aktivnosti ili službenih, na način da mu se zabrani obavljanje dužnosti generalnog direktora OBA, sastajanje sa određenim licima te zabrana kontaktiranja sa svjedocima.

Predloženo je da se Cikotiću izreknu mjere zabrane obavljanja funkcije ministra bezbjednosti BiH, sastajanja sa određenim licima i kontakta sa svjedocima.

Za optuženog Druškića predložena je zabrana obavljanje djelatnosti člana Komisije Savjeta ministara za rješavanje žalbi u postupku bezbjednosnih provjera, zabrana ulaska u prostorije OBA i Ministarstva bezbjednosti BiH, te kontaktiranje sa svjedocima.

Tužilaštvo BiH ovakve mjere predlaže jer istraga ukazuje da Mehmedagić i Cikotić imaju uticaj na brojne zaposlene u OBA i Ministarstvu bezbjednosti, koji su pozivani u Tužilaštvo.

Podsjećamo, Tužilaštvo je podiglo optužnicu protiv Cikotića, Mehmedagića i Druškića.

Izvor: Avaz