Kada gost kafića i restorana plaća ceh, dobijao je fiskalni račun i sve se činilo da je po zakonu, ali ti računi se ne bi slali u Poresku upravu RS, saznaje Srpskainfo.

Policija sumnja da je ovo bio recept za prevare u poznatim banjalučkim ugostiteljskim objektima, a izvor Srpskainfo objasnio je detalje.

– Programeri su napravili ilegalni program, uz pomoć kojeg su vlasnici lokala varali Poresku upravu RS. Kada gost dođe u lokal i kada plaća, on bio dobio fiskalni račun i sve se činilo da je po zakonu. Međutim, ti računi se ne bi slali u Poresku upravu, a zatim bi vlasnici lokala kasnije odabrali samo dio računa koje bi slali Poreskoj upravi, dok su veći dio stornirali – pojašnjava izvor Srpskainfo.

Naime, u policijskoj akciji „Fiskalne kase“ juče ujutro u Banjaluci su pretreseni neki od najpoznatijih ugostiteljskih objekata u ovom gradu, zbog sumnje da su vlasnici činili malverzacije sa fiskalnim kasama.

Riječ je o veoma opsežnoj akciji, koja je trajala duže od pola godine, a u kojoj je samo juče učestvovalo oko 150 policajaca. Pretresene su 32 lokacije u Banjaluci i jedna u Prijedoru.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske nisu se oglašavali oko imena ugostiteljskih objekata, a prema nezvaničnim informacijam, pretreseni su „Kset“, „Cinecitta“, „Mala stanica“, „Mala stanica merkator“, „Mactire“ pub, „Kod Brke“, „Kazamat“, „Casamassima“, „Streamline“, „Vienna“, „Olivia“, „Lukijan“, „Vila Vrbas“, „Bizarre“, „Jova bar“, pekara „Malta By Miscela“, „Kafeterija 5“, „Bonafides“, „Milky onassis“, „Plan B“, „Voulez Vous“, „MCB pivnica“, „San Trope“, „Sebastijan“, „Alegro“, „Scorpion“.

Dalibor Šajić, vlasnik nekoliko  pomenutih lokala, potvrdio je za Srpskainfo da je policija juče bila u njegovim lokalima, ali da mu nije bilo jasno o čemu se tačno radi u ovom slučaju.

Prema našim sazanjima, postoje dvije grupe osumnjičenih u ovom predmetu.

– Jedna grupa je osumnjičena da je napravila i razvijala softverski sistem za varanje prilikom izdavanja fiskalnih računa, a druga grupa su vlasnici ugostiteljskih i drugih objekata koji su koristili te programe i na taj način oštetili državu za veliki iznos – otrkiva izvor Srpskainfo.

On je pojasnio da ova policijska akcija traje skoro šest mjeseci i da su prikupljeni brojni dokazi u ovom predmetu.

– Izvještaji su protiv osumnjičenih podneseni još ranije, ali sa jutrošnjim pretresima su prikupljani dodatni dokazi protiv njih. Policija je juče u lokalima izuzimala fiskalne kase, ali i drugu dokumentaciju. Tako da će se sada samo dopuniti izvještaji protiv njih – otkriva naš sagovornik.

Portparol MUP RS Mirna Miljanović rekla je da su u okviru ove akcije ranije podnijeli Republičkom tužilaštvu izvještaj protiv 32 osobe, zbog sumnje da su počinili 43 krivična djela.

FOTO:
FOTO:

– Uhapšeni se terete da su počinili krivična djela utaja poreza, neovlašteno bavljenje određenim zanimanjem i izvršenje krivičnih djela u sastavu kriminalnog udruženja, a koje se odnose na malverzacije u vezi sa fiskalnim kasama – pojasnila je Miljanovićeva.

Najglasniji u traženju pomoći

Proteklih mjeseci ugostitelji su bili među najglasnijim poslodavcima koji su tražili finasnijsku pomoć od institucija Republike Srpske jer su teško pogođeni posljedicama korona virusa.

U Poreskoj upravi Republike Srpske rekli su da su u okviru svojih redovnih aktivnosti i na osnovu informacija sa terena, došli do određenih indicija da pojedini poreski obveznici u Republici Srpskoj ne prijavljuju sav prihod Poreskoj upravi RS, a kontrolama evidentiranja prometa preko fiskalnih kasa je utvrđeno da ti poreski obveznici uredno izdaju fiskalne račune.

Oni su dodali da su svoje podatke razmijenili sa MUP Srpske.

Izvor: Srpskainfo