Savjet ministara pozvao je Vladu Federacije BiH da uplati svoj dio sredstava planiranih za nabavku vakcina protiv kovida 19. BiH je sa Globalnom alijansom ugovorila nabavku 1.230.000 doza vacine koju je trebalo da plati do juče.

Kako je za federalne medije potvrđeno, Vlada FBiH nije u mogućnost da u navednom kratkom roku osigura potrebna finansijska sredstava i ona će, kako je navedeno, biti planirana u entiteskom budžetu za narednu godinu.

Postoji realna opasnost da BiH ostane bez dvije trećine od 1.230.000 predviđenih vakcina protiv virusa korona, jer Vlada FBiH nije uplatila svoj dio sredstava, saopšteno je nakon sjednice Savjeta ministara. Riječ je u obavezi koju je BiH ugovorila još u oktobru, a rok za uplatu istekao je juče.

– Do dana, 15.12. do kada je važio ugovor sa Globalnom alijansom, obavezu su imali entiteti da uplate po jednu trećinu, tj. FBiH dvije trećine, Republika Srpska trećinu i 32.000 Brčko distrikt. Trenutno je Republika Srpska, do ovog momenta, uplatila 400.000 doza i Brčko distrikt 32.000 – rekao je Siniša Ilić, zamjenik ministra civilnih poslova BiH.

Vlada Srpske u ponedjeljak je uplatila preostalih 5,7 miliona KM za nabavku vakcina protiv kovida 19, što sa ranije uplaćenim avansom, iznosi 7,7 miliona. Time je ispunila svoje obaveze iz programa “Kovaks” za nabavku 400.000 doza vakcina.

 

– Te vakcine, kao što je već poznato, primaju se u dvije doze. Znači, biće nabaljena vakcina za 200.000 stanovnika Republike Srpske, a to je ono što u ovom momentu rade sve zemlje, obezbjeđujući za sada vakcinu za 20 odsto populacije – rekao je premijer Srpske Radovan Višković.

Međutim, u Ministarstvu civilnih poslova navode da su iz Vlade Federacije juče obavješteni da će sredstva za nabavku vakcine biti planirana u budžetu za 2021. godinu.

– To je, po našem mišljenju, dug rok i prekasno, jer bi trebalo da dobijemo vakcine već u prvom kvartalu 2021. godine – rekao je Ilić.

Od Ministarstva civilnih poslova BiH, kao potpisnika sporazuma, Vlada Srpske očekuje da obavijesti Globalnu alijansu za vakcine da je Srpska ispunila svoj finansijske obaveze. Osim ove nabavke, Srpska dogovara i rusku vakcinu o kojoj je bilo riječi i na sastanku sa Sergejom Lavrovom.

– Od Rusije smo dobili obimnu dokumentaciju koja se prevodi, pa će zahtjev biti upućen i prema Agenciji za lijekove BiH. Radimo ubrzano na tome. Uzećemo minimalno 200.000 doza od Ruske Federacije – istakao je premijer Republike Srpske.

BiH je u oktobru potpisala ugovor sa Globalnom alijansom “Kovaks”, vrijedan oko 12 miliona dolara. Njim je planirana nabavka 400.000 doza vakcine za Srpsku, 800.000 za Federaciju BiH i 32.000 za Distrikt Brčko. Ponudu za transport vakcine, vrijednu dva miliona KM, do sada je dao samo Unicef.

Izvor: RTRS