Jaja su jeftina, ali nevjerovatno hranjiva hrana. Sadrže relativno malo kalorija, ali i bjelančevine, vitamine, minerale, zdrave masti te razne druge hranljive sastojke u tragovima.

Ipak, način na koji pripremate jaja može uticati na njihov hranjivi profil. Zato, evo analize najpopularnijih metoda pripremanja:

Kuvana

Tvrdo kuvana jaja kuvaju se u ljusci u loncu kipuće vode između 6 i 10 minuta, zavisno o tome koliko želite da žumance bude tvrdo. Što ih duže budete kuvali, žumance će postati čvršće.

Poširana

Poširana jaja se pripremaju tako da se razbiju u vodi koja je na temperaturi između 71 i 82 stupnja i kuvaju se 2,5 do 3 minute.

Pržena

Pržena jaja se razbiju u vruću tavu u koju ste prethodno dodali masnoću. Možete ih pržiti samo s jedne strane kako biste dobili jaje na oko ili s obje strane.

Pečena

Pečena jaja pripremaju se u vrućoj rerni u posudi.

Kajgana

Kajgana se priprema tako da se jaja izmute u činiji, potom uliju u vruću tavu i miješaju na laganoj vatri dok se ne ispeku.

Omlet

Da biste napravili omlet, jaja se izmute, uliju u vruću tavu i polako peku na laganoj vatri dok ne postanu čvrsta. Za razliku od kajgane, omlet se ne miješa nakon što se jaja izliju u tavu.

Mikrotalasna

Mikrotalasne mogu se koristiti za pripremanje jaja na mnogo različitih načina. Za kuvanje jaja u mikrotalasnoj potrebno je puno manje vremena nego za šporetom. Međutim, obično nije dobra ideja jaja u ljusci pripremati u mikrotalasnoj zato što se pritisak u njima može brzo povećati i ona mogu eksplodirati.

Kuvanje jaja neke hranljive sastojke čini probavljivijima

Kuvanje jaja čini ih sigurnijima za jelo, a takođe olakšava probavu nekih njihovih hranjivih sastojaka. Jedan od primjera za to su proteini u jajima. Studije su pokazale da ona postaju probavljivija kad se zagriju.

Izvor: Index.hr