Administrator Mitropolije crnogorsko-primorske SPC nije dao blagoslov da sadržaj posljednje volje vladike bude obznanjen. Ovakva odluka donijeta iznenada

Administrator Mitropolije crnogorsko-primorske vladika Joanikije stopirao je objavljivanje testamenta upokojenog mitropolita Amfilohija.

Javnost u Srbiji i Crnoj Gori čekala je da Joanikije ozdravi kako bi bili dogovoreni vrijeme i način prezentovanja Amfilohijevog testamenta, ali je sada došlo do preokreta. Tako Joanikije nije dao blagoslov advokatu Mitropolije Daliboru Kavariću da sadržaj posljednje volje mitropolita bude obznanjen.

Neobičan slijed

Prema riječima sagovornika Kurira, razlog se možda krije u samom sadržaju dokumenta. Naime, nije isključena mogućnost da je mitropolit imenovao svog nasljednika ili dao uputstvo za glasanje za novog patrijarha. Štagod da je posredi, sam slijed događaja je i više nego čudan. Prvo, Mitropolija je odmah pošto se mitropolit upokojio odbacila mogućnost da postoji njegov testament, da bi se početkom novembra oglasio advokat i pravnik Mitropolije Dalibor Kavarić i poručio da posjeduje pomenuti dokument. Kavarić je tada najavio da će sadržaj objelodaniti po ozdravljenju vladike Joanikija, koji se donedavno liječio od koronavirusa. Čekao se sastanak njih dvojice da bi se preciziralo vrijeme i način prezentovanja mitropolitove posljednje volje. Dakle, uopšte se nije dovodilo u pitanje samo objavljivanje testamenta. Međutim, sada je donijeta potpuno drugačija odluka.

Kavarić je poručio za Kurir da je u razgovoru s Joanikijem dobio blagoslov da se radi o mitropolitovom privatnom pismu. Na pitanje šta se desilo te smo od „čeka se Joanikije da se donese odluka kada će i na koji način testament biti prezentovan javnosti“, stigli do „riječ je o mitropolitovom privatnom pismu“, Kavarić kaže: – Dakle, u razgovoru s mojim nadležnim vladikom (Joanikijem) dobio sam blagoslov da se u konkretnom radi o mitropolitovom privatnom pismenu, sa sadržinom koja nije namijenjena široj javnosti. Sve ostalo je bilo moje razmišljanje koje je moralo biti verifikovano od episkopa. U konkretnom, vladika je rekao svoj stav i ja sam postupio po njegovom blagoslovu.

Ostavio pismo, ali…

Nameće se i pitanje šta je to vladika Joanikije mogao da ocijeni kao privatno, ako je ranije rečeno da je reč o testamentu kao zavještanju, o tome kako je mitropolit naložio da se postupi u određenim važnim slučajevima i okolnostima bitnim za praktični život i budućnost SPC. Kavarić je ranije za Kurir rekao da je testament u potpunosti afirmativan i veoma koristan kako za budućnost države Crne Gore, tako i za jedinstvo SPC. Da je Amfilohije u testamentu ostavio amanet građanima, potvrdio je i ktitor SPC Miodrag Daka Davidović. On je naveo da je mitropolit Amfilohije ostavio pismo narodu i premijeru Zdravku Krivokapiću.

Joanikije i Davidović nisu odgovarali na pozive i poruke.

Izvor: Kurir