U Sudu BiH danas će biti nastavljeno suđenje bivšem ministru sigurnosti BiH Draganu Mektiću i ostalim optuženim za zloupotrebu položaja.

Navodi se da su optuženi realizacijom međudržavnog Projekta prekogranične saradnje u oblasti vatrogastva, koji je finansirala Delegacija EU u BiH, pričinjenili ukupnu štetu od 244.764 KM.

Osim Mektića, optuženi su Igor Golijanin, Samir Agić i Edin Garaplija.

Projekt se odnosio na nabavku vatrogasne opreme, angažovanje ljudi i postupaka nabavke materijala od interesno povezanih osoba i bliskih srodnika, čime su ostvarivali nezakonitu imovinsku korist.

Mektić je optužen da je zloupotrijebio položaj na dužnosti ministra bezbjednosti, Golijanin u svojstvu šefa Mektićevog kabineta, Agić kao pomoćnik ministra, dok je Garaplija optužen kao odgovorna osoba i vlasnik Instituta za zaštitu od požara i eksplozija “INZA” Sarajevo.

Mektić, Golijanin i Garaplija optuženi su za krivično djelo visoke korupcije koja šteti međunarodnom ugledu BiH te da su u saučesništvu počinili krivična djela zloupotreba položaja ili ovlaštenja i pomaganje u izvršenju krivičnih djela.

Optužnica ih tereti i za grubo kršenje Zakona o javnim nabavkama, Zakona o sukobu interesa u institucijama vlasti BiH te Zakona o ministarstvima i drugim organima uprave u BiH.

Njima se stavlja na teret i kršenje Zakona o državnoj službi u institucijama BiH i internih propisa Ministarstva bezbjednosti BiH prilikom realizacije projekta, odnosno nabavke opreme za vatrogasne kapacitete, angažovanja fizičkih i pravnih lica, kao i postupaka nabavke materijala od interesno povezanih osoba i bliskih srodnika, čime su ostvarivali nezakonitu imovinsku korist.

Početak suđenja zakazan je za 13.00 sati.

(klix.ba)