U beogradskim apotekama od danas su u prodaji kućni testovi na virus korona, izjavila je direktor “Apoteka Beograd” Jasminka Bjeletić.

na je navela da je cijena jednog testa 1.296 dinara (11 evra), te da je riječ o antigenskim testovima čija je tačnost 95 odsto.

– Test je proizveden u Južnoj Koreji i dobio je saglasnost Agencije za lijekove i medicinska sredstva Srbije – rekla je Bjeletićeva za “Sputnjik”.

Ona napominje da je proizvođač naglasio da je potrebno da obučena osoba sa minimumom medicinskog znanja uzme uzorak da bi to bilo urađeno na pravi način.

Bjeletićeva kaže da je test propraćen jednostavnim uputstvom za upotrebu, te da, kao i pi-si-ar (PCR) podrazumijeva uzimanje brisa iz nosa štapićem.

– Ako njegovo stavljanje na pločicu prouzrokuje dvije crte, znači da ste pozitivni na kovid i preduzimaju se dalje mjere – kaže Bjeletićeva.

Ona napominje da, ako osoba ima simptome, a test pokaže da je negativan, potrebno je uraditi i PCR.

U slučaju negativnog rezultata, ne mora značiti da osoba nije zaražena kovidom, jer zavisi od toga u kom trenutku se radi test.

– Ako uradite odmah čim se pokažu simptomi, test će uglavnom biti negativan. Morate sačekati dva-tri dana od pojave simptoma da bi rezultati testa bili validni – ističe Bjeletićeva.

Autor: SRNA/Srpskainfo