Istoričar iz Beograda Čedomir Antić izjavio je da nacionalno jedinstvo u Republici Srpskoj treba da se ojačava i da Srbi iz Srpske, kao što su to učinili 1992. godine, moraju podstaći cijeli srpski narod da stane uz njih da bi mogli da vode dugoročnu borbu.

On naglašava da je Republika Srpska u proteklih 28 godina učinila čudo – jedinstvom naroda i napuštanjem gubitničke politike pobijedila je mnogo jače od sebe.

Govoreći o pritiscima na Srbe u BiH da uklanjaju table koje “bodu oči” visokom predstavniku u BiH Valentinu Incku, dok ulice i institucije u Federaciji BiH još nose imena nacista iz “Es-Es-Handžar divizije”, ustaša i ratnih zločinaca nad srpskim narodom, Antić ukazuje da je Austrijanac Incko antisrpski političar koji radi u službi velikobošnjačkih, velikohrvatskih i, prije svega, austrijskih imperijalnih interesa.

On naglašava da je nesporno i to da je Haški sud bio samo instrument za sprovođenje jedne politike, čije su presude trebale da posluže kao opravdanje za ocjenu da je samo jedan narod činio zločine.

Antić smatra da nije trebalo uklanjati tablu sa imenom prvog predsjednika Republike Srpske Radovana Karadžića.

– Ne zato što se treba inatiti sa drugim narodima i sa Haškim sudom, već zato što ako je postojala pretpostavka da postoji mogućnost da ta tabla bude skinuta, onda nije trebalo ni da se stavlja – rekao je Antić za Sputnjik.

RTRS