Gradska organizacija Crvenog krsta Prijedor, u okviru održane Skupštine, uručila je tri Srebrna znaka koja su jedna od najvećih priznanja Crvenog krsta Republike Srpske. Kao najaktivnija ustanova, koja je imala najviše humanitarnih i volenterskih aktivnosti, nagrađena je prijedorska Osnovna škola “Petar Kočić”.

Osnovna škola “Petar Kočić” ima najveći broj članova u Crvenom krstu, a najznačajniji rezultati ostvareni su u pogledu programskih aktivnosti. Srebrni znak prestižno je priznanje koje potvrđuje značaj zajedničkog humanitarnog i volonterskog aktivizma.

– Nama je posebno drago što nam je Crveni krst ukazao takvu čast i što smo među prvim osnovnim školama koja je osvojila ovako prestižnu nagradu – izjavila je nastavnica u ovoj školi Milica Zrnić.

Nagrađeni su i pojedinci koji su pokazali da su najzaslužniji volonteri i aktivisti. Srebrni znak dobio je Srđan Kunić, volonter, koji je svojim radom i zalaganjem dao doprinos širenju volonterske mreže.

– Postoji mnogo razloga zašto biti volonter u Crvenom krstu. Volim da radim sa ljudima, divan je osjećaj kada nekom pomognete i kada na njihovim licima vidite zadovoljatvo – rekao je Kunić.

Istu nagradu primila je i Smiljka Savović Duka, dugogodišnjem volonteru, dugogodišnjem volonteru, za njen nesebičan rad

– Јoš sam aktivna u Crvenom krstu, po navici. Pripadam grupi ljudi dobre volje jer sam uvijek tu kada nešto treba da se uradi. Najljepše je radaditi sa djecom – rekla je ona.

Prijedorski Crveni krst ispunio je sve planirane zadatke, tvrdi sekretar ove organizacije Zoran Veselinović. Naročito su, kažu, ponosni na rad aktivista i tokom pandemije.

– Posao naših volontera, koji se ticao karantina, je jako dobro odrađen. To je bio rizičan posao, s obzirom na pandemiju. Ali volonteri su se odazvali i pomogli da Crveni krst odradi svoj dio zadatka – rekao je Veselinović.

Za kraj godine cilj je obradovati mališane iz socijalno-ugroženih kategorija novogodišnjim paketićima. U prijedorskom Crvenom krstu kažu da će i ovaj posao uskoro biti obavljen.

Autor: RTRS