Mlada slikarka Nataša Bubalo (18) svojim radovima opravdava dugogodišnji epitet Prijedora kao grada slikara.

Predmeti ili živa bića koja se nađu na Natašinom listu papira veoma su realni da je teško zamisliti kako su stvoreni iz olovke ove mlade Prijedorčanke.

Nataša za Srpskainfo priča da u njenim venama ima talenta, ali i mnogo učenja i vježbe.

-Od djetinjstva sam bila zainteresovana za crtanje i to interesovanje je intenzivnije raslo u poslednjih sedam godina, od sedmog razreda osnovne škole. Oduvijek sam voljela crtati razne likove iz crtanih filmova i gledala razne emisije o crtanju za djecu. Moja mama je primjetila koliko sam vremena posvećivala crtanju i koliko sam uživala u tome i odlučila je da me upiše u Školu slikanja profesora Borisa Eremića, gdje sam napredovala i naučila mnoštvo tehnika crtanja i slikanja i uvjerila se koliko različitih stvari možemo raditi, u čijim osnovama je upravo slikarstvo i crtanje-priča Nataša.

Dodaje da školu slikanja kod profesora Eremića pohađa već sedam godina.

-Učila sam tehniku slikanja akrilnim bojama, akvarele, crtanje voštanim bojama, pastelima, kredam. Idem u četvrti razred Gimnazije “Sveti Sava” i trenutno sam u fazi priprema za fakultet. Nastaviću se usavršavati u području umjetnosti. Pored Škole slikanja, bila sam uključena u dodatnu nastavu iz likovne kulture kako u osnovnoj, tako i u srednjoj školi. Trenutno se trudim da usavršim tehniku crtanja portreta-priča ona.Upravo su portreti ono što Nataša najviše i slika u posljednjih par godina.

-U početku sam radila likove iz filmova, serija, a nakon nekog vremena, uz pomoć profesora Borisa, sam počela raditi i portrete po narudžbi.  Za sada, ima dovoljno narudžbi, koje mogu da uklopim sa ostalim obavezama koje imam u školi i drugim vannastavnim aktivnostima. Od prodaje portreta mogu imati džeparac sa kojim slobodno raspolažem i sa kojim nabavljam materijal za crtanje-kaže ona.

Portreti koje Nataša nacrta često budu preporuka i drugim ljudima koji s njom kontaktiraju i traže da im crta.

-Dešava se da ljudi naruče portete i po nekoliko puta, ukoliko su zadovoljni prethodnim radovima ili ako imaju neke posebne prilike. Uglavnom se naručuju portreti male djece i beba, kao i bračnih parova. Portrete najčešće radim preko fotografija, jer se uglavnom kupuju kao poklon za određene prilike. Uglavnom ih radim u formatu A4, B4, i neretko na A3 formatu-priča ona.

Navodi da je do sada uradila oko 50 portreta po narudžbi. Priznaje da među svojim radovima, ima i one koji su joj najdraži.

-Najdraži su mi portret Dalibora Popovića Mikše koji sam radila u sklopu Ša-Festa, kao član Ša-Art kutka. Među omiljenim je i portret patrijarha Pavla i portret tik-tokerke Addison Rae. Najteži portret koji sam radila bio je portret patrijarha Pavla, jer je pored lika, potrebno prikazati i duh i trenutno osjećanje čovjeka kog crtate-tvrdi ona. Ističe da osim portreta radi slike i ostalim slikarskim tehnikama, jer ne želi da ih zanemari.

Nataša kaže da planira uraditi i porodični portret i dodaje da joj je upravo porodica najveći oslonac.

-Od roditelja sam naslijedila preciznost i strpljenje u svom crtanju, a od djeda osjećaj za nijanse i boje. Oni su velika podrška u svemu što pokušavam da uradim sada i u budućnosti-ističe ona.

GRAFIČKI DIZAJN

Nataša Bubalo kaže da je pored crtanja i slikanja počela raditi i u polju grafičkog dizajna. Završila je kurs grafičkog dizajna u Prijedorskoj agenciji “PREDA”. -Skoro sam počela i da proučavam i radim tradicionalnu 2D animaciju i planiram početi i digitalno crtanje i digitalnu 3D animaciju. Mislim da se, u poslednje vrijeme, održava više kurseva i obuka iz crtanja i slikanja i da raste interesovanje mladih u ovim oblastima- kaže ona. Dodaje da je nedavno bila u timu koji je organizovao projekat “Ready, set, paint!” u čijem sklopu su se održavale obuke iz slikarstva i strit art-a. Ovaj prjekat je organizovan u sklopu jednog većeg projekta “Aktiviraj se, pokreni se” koji je organizovao Omladinski savjet Prijedor uz finansijsku pomoć USAID-a, BHRI-a i IOM-a.

Izvor: Srpskainfo