Ličko Petrovo selo ima svega stotinak stanovnika, ali je dobro poznato zahvaljujući kreativnim bakama koje pletu od domaće vune razne stvari, ali najviše interesovanja izazivaju naku*njaci, za koje su se zainteresovali čak i Japanci.

Mi smo poznate više kao babe naku*njače! Tako nas zovu jer to radimo – kroz smijeh govori Anka Olga Prica iz Ličkog Petrova Sela, a piše Dnevnik.hr.

Naku*njaci su tradicionalni dio muške odjeće koji je štitio od zime. Bio je poznat stanovnicima dinarskog pojasa u srednjem dijelu BiH i Crne Gore, posebno onima koji su živjeli na visokim planinama. Djevojke su plele po jedan, obavezno od čiste runske vune i nosile u miraz sa ostalom opremom- košuljama, rukavicama, čarapama. Šare su izvodile kao ćilim vijugama od raznobojnog vunenog pletiva na pet igala, a postupak uzimanja mere za naku*njak se zvao dirlikanje.

U Etnografskom muzeju u Beogradu nalaze se dva naku*njaka. Prvi je dugačak 19 cm, oblika lijevka oivičenog otvora naboranog vunenom čipkom, kroz koju je provučena dvobojna uzica koja služi da se nakurnjak vezuje oko struka. Pleten od bijele domaće vune, ukrašen crvenom, narandžastom, žutom, plavom i vunenom pređom u obliku horizontalnih pruga. Drugi primjerak nalikuje na zmiju i otkupljen je u okolini Rožaja u Crnoj Gori.

FOTO: SASVIM PRIRODNO/YOUTUBE/SCREENSHOT
FOTO: SASVIM PRIRODNO/YOUTUBE/SCREENSHOT
U knjizi Dajane Kostić istraživača resavskih običaja, igre i pjesme piše da su mlade djevojke pred udaju plele „naku*njake“ i tako nagovještavale majci da žele da se udaju. Majka bi odmah razgovarala sa ocem da se pronađe mladoženja. Ovu priču potvrđuju i potomci starih čobana iz resavskog kraja, tvrdeći da je priča istinita.

Iako je to danas za mlade tabu tema, za stare čobane bio je spas od hladnog vjetra koji je šibao planinom, kao i za mlade djevojke koje su tako mogle da saopšte da žele da se udaju.

Anka Olga Prica sa početka ove reportaže kaže i kako one uzimaju “mjeru”.

– Da imamo X, XL, XXL i Ličanin je najveća veličina – objasnila je Sonja Leka, predsjednica udruženja Tara.

– Mi smo uzeli kao Ličanin da bude nam mjera ovaj mlinac za kavu, tu smo negdje to odredili da bude nam mjera – rekla je Olga Prica.

Podsjetimo, pravu senzaciju svojevremeno je izazvao i Jovan Memedović u svojoj emisiji “Sasvim prirodno”, gdje se dotakao ove teme a onda jedan i probao.

Memedović je u obilasku planine Vlašić, tokom snimanja posljednje emisije „Sasvim prirodno“, isprobao naku*njak koji pletu pastiri, pa je to izazvalo pravu senzaciju, prenosi Žena Blic.

Srpskainfo