Novoizabrani gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić priprema apelaciju Ustavnom sudu BiH zbog uvredljivih naziva ulica u Sarajevu, koje su dobile po imenima raznih zločinaca i ubica Srba i drugih naroda.

– Ovim dokumentom osporavamo ustavnost i zakonitost mnogih naziva ulica u Sarajevu i pozivam se na konstitutivnost tri naroda u BiH. Apelacija će biti u sudu početkom naredne godine. Sve ćemo osporiti u Sarajevu, a ako treba idemo i do Suda u Strazburu – rekao je Ćosić za Večernje novosti.

Ćosić, koji priprema ovaj dokument sa timom advokata, istakao je da Srbi, kao narod koji vijekovima živi na području Sarajeva i koji su stvarali taj grad, ne mogu biti okvalifikovani da su učinili nešto loše ovom gradu.

– Najveće pravo na Sarajevo i Sarajevsko polje polažu Srbi koji su ga stvarali – naglasio je Ćosić.

Prvobitne nazive ulica u Sarajevu zamijenila su imena Alije Izetbegovića, Patriotske lige, Zelenih beretki i druga imena i nazivi koji su uvredljivi za Srbe i druga dva konstitutivna naroda u BiH.

Čast da imaju ulicu u Sarajevu dobile su desetine pripadnika “Mladih muslimana” i Handžar divizije. Svi viđeniji saradnici NDH i ustaša danas imaju ulice u Sarajevu.

Ulicu imaju i Mustafa Busuladžić, koji je vršio progon sarajevskih Јevreja i Srba, Asef Serdarević, poznat kao osnivač organizacije “Mladi muslimani”.

Postoje i ulice nazvane po Sulejmanu efendiji Paćarizu, komandantu SS policije u Sandžaku, Enveru Čolakoviću, atašeu za kulturu NDH u Mađarskoj, Ejubu Ademoviću, Kasimu Dobrači, Omeru Stupcu, Hasanu Biberu, sve saradnici ustaša, kao i Muhamedz efendiji Pandži, jedan od osnivača Handžar diivizije.

Rajko Vasić, član Glavnog odbora SNSD-a, istakao je da su u Sarajevu nazivi ulica po raznim zločincima iz posljednjeg ili Drugog svetskog rata rezultat shvatanja uske čaršijske klike koja želi da nametne istu formulu čitavoj BiH.

– Na sreću, ova ideja ostaće samo u sarajevskoj kotlini. Sarajevo je danas takva kasaba, i da je premestite u Tursku, Turska bi je se stidjela – smatra Vasić, te dodaje da je kod Bošnjaka prisutna jedna vrsta zaostale kolektivne svesti koja nikada neće doći u korak sa Balkanom i Evropom.

Autor: SRNA/RTRS