Debeli zimski kaput ne samo da vas ograničava pri upravljanju vozilom nego predstavlja još jedan ozbiljan rizik.

Holandski autoklub ANWB poziva sve vozače i putnike da u automobilu skinu debeli zimski kaput ili jaknu. U suprotnom rizikuju ozbiljne povrede u nesreći. ANWB-ovo upozorenje dolazi nakon što je ADAC, njemački autoklub, objavio rezultate ispitivanja.

– Debeli zimski kaput ne samo da vas ograničava pri upravljanju vozilom nego predstavlja još jedan ozbiljan rizik – rekao je Markus van Tol iz ANWB-a te dodao:

– To je postalo sasvim jasno nakon provođenja crash testa naših njemačkih kolega. U testu je simulirana dnevna saobraćajna situacija u kojoj su odrasla i dječja lutka u debeloj zimskoj odjeći bile pričvršćene na sjedište i na dječiju sjedalicu.

Test se provodio brzinom od 16 km/h dok nije uslijedilo hitno kočenje. Van Tol ističe:

– Zbog punjenja zimske odjeće postoji prostor između pojasa i tijela, pa se pojas u trenutku nesreće duboko ureže u želudac. To može uzrokovati ozbiljne ozljede mekih tkiva, poput crijeva, jetre ili slezene, pa čak i dovesti do unutrašnjeg krvarenja.

Dakle, stres za unutrašnje organe je mnogo veći nego da vam pojas naliježe bliže tijelu.

– Stoga preporučujemo da skinete jaknu ili je barem navučete preko pojasa prije ulaska. Djeca bi takođe trebala biti vezana na ovaj način ili, još bolje, bez debele zimske odjeće – kaže Van Tol.

Očito je da vozači ne shvataju da to može biti opasno. Ako ne želite takav rizik, nosite sigurnosni pojas ispod kaputa ili jakne. A ako vam je prehladno, grijanje u automobilu ili dodatna deka sasvim su dobro rješenje.

Izvor: RevijaHAK