Dekan banjalučkog Fakulteta za bezbjednost i zaštitu Stojan Župljanin smatra da bi bilo logično da ljudi koji su na važnim bezbjednosnim pozicijama u BiH, a u fazi su procesuiranja ili završenih istraga, sami podnesu ostavke.

Povodom činjenice da su pod istragom ili se već sudi direktoru Obavještajno-bezbjednosne agencije BiH Osmanu Mehmedagiću, ministru bezbjednosti u Savjetu ministara Selmi Cikotiću i njihovim saradnicima, Župljanin je naveo da je neshvatljivo da su oni na važnim pozicijama u bezbjednosnom sektoru kada je BiH suočena sa brojnim bezbjednosnim izazovima, počev od terorizma preko migrantske krize.

On je naglasio da nisu spekulacije informacije da SDA Bakira Izetbegovića, koja diriguje i upravlja bezbjednosnim sektorom, u posljednje vrijeme pokušava da uz pomoć određenih međunarodnih krugova vrati izgubljeni uticaj na najviše pravosudne institucije BiH.

– Јasno je i pticama na grani da se u ovim posljednjim pritiscima na najviše pravosudne institucije BiH, uključujući i ostavku Milana Tegeltije u Visokom sudskom i tužilačkom savjetu BiH i te kako prepoznaje uloga SDA kao izraz njene želje da vrati izgubljenu kontrolu nad tim institucijama – rekao je Župljanin za Politiku.

Prije dva dana u Sudu Bih počelo je suđenje Mehmedagiću i njegovom saradniku Muhamedu Pekiću zbog zloupotrebe položaja i ovlašćenja po optužnici da su na nezakonit način iz jedne sarajevske pošte izuzeli video-snimke nadzorne kamere da bi identifikovali pošiljaoca anonimne krivične prijave protiv Mehmedagića.

Protiv Mehmedagića je prije nekoliko dana podignuta i optužnica koja ga tereti za zloupotrebu položaja i ovlašćenja, to jest za nezakonito imenovanje članova drugostepene komisije za bezbjednosne provjere i rad te komisije.

Osim Mehmedagića, u toj aferi su osumnjičeni su i jedan od njegovih savjetnika Muriz Druškić i Cikotić, koji se pominje i u optužnicama za ratne zločine nad bugojanskim Hrvatima i nezakonitu trgovinu sa zagrebačkom firmom “Skaut” iz vremena kada je on bio na čelu resora odbrane BiH.

Autor: SRNA/RTRS