Ikona, koju je srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik poklonio ministru spoljnih poslova Rusije Sergeju Lavrovu, spada u red porodičnih i osveštanih ikona, i nije otuđena, saopšteno je iz Dodikovog kabineta.

Iz Kabineta su naglasili da poklonjena ikona ima svoju tržišnu vrijednost, ali njena vrijednost se, prije svega, ogleda u tome što je riječ o osveštanoj pravoslavnoj ikoni.

Da nije riječ o kulturnom istorijskom blagu Ukrajine tvrde i istoričari, i navode da su na sceni političke igre.

Briga političara iz BiH za navodno nacionalno blago Ukrajine puni medijske sadržaje od odlaska ministra inostranih poslova Ruske Federacije Sergeja Lavrova iz BiH.

Tačnije, poklon koji je srpski član Predsjedništva Milorad Dodik uručio ruskom diplomati, a riječ je o ikoni Svetog Nikole, problematizovali su političari u Federaciji i opozicija u Srpskoj, kao i federalni mediji. Navodi su demantovani iz kabineta srpskog člana Predsjedništva.

– Salve izmišljotina i neistina uslijedile su nakon pogrešne početne medijske prezentacije da je riječ o ikoni koja je dio kulturne baštine i nacionalno blago, što nigdje nije ustanovljeno. To potvrđuje i činjenica da ni sedam dana nakon uručenja poklona nema potvrde da se ikona nalazi na listama nestalih ikona, niti da je ko potražuje, ili da je dio bilo čije kulturne baštine, ali urpkos tome širenje neistina u javnosti se nastavlja – navedeno je iz Kabineta srpskog člana Predsjedništva BiH.

U saopštenju se dodaje da se vrijednost poklonjene ikone ogleda u tome što je riječ o pravoslavnoj ikoni velikog sveca, što je hrišćanima poznato.

– Nakon što je predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik uručio poklon šefu ruske diplomatije Sergeju Lavrovu, u javnosti su izneseni brojni netačni navodi i lažne optužbe od pojedinih medija, takozvanih eksperata, visokih zvaničnika BiH, pa čak i pojedinaca iz Republike Srpske. Niko i ništa, a najmanje gnusne neistine ne mogu pokvariti bratske odnose dva pravoslavna naroda, kao ni odnose srpskog člana Predsjedništva i političkog rukovodstva Rusije – ističe se u saopštenju iz Kabineta Milorada Dodika.

Da ikona nije bogoslužbena i hramovna već privatna tvrdi i nekadašnji kustos Narodnog muzeja u Beogradu Nikola Kusovac. Vijekovima unazad ikone su bile čest poklon između državnika i crkvenih velikodostojnika, pa su ikone ovakvog tipa završavale na svim kontinentima.

– To su serijske ikone koje na tržištu umjetničkih vrijednosti i antikviteta imaju jako male cijene. Oko  200-300 sličnih ikona prošle su kroz moje ruke. Prema tome, ovo ne govorim napamet nego iz jednog velikog iskustva – navodi istoričar umjetnosti Nikola Kusovac.

Ruski mediji su prenijeli saopštenje ruskog ministarstva inistranih poslova da je Lavrov vratio poklonjenu ikonu kako bi se, kako je navedeno, utvrdila njena istorija preko Interpola, a koji još nije dobio zahtjev za provjeru.

Od odlaska Lavrova iz BiH federalni mediji pokušavaju poklon predstaviti tako da je riječ o neprocjenjivom kulturnom blagu Ukrajine. S ovom konstatacijom ne slažu se pojedini istoričari.

Ističu da ikona jeste najvjerovatnije iz 18. vijeka ali i da su se proizvodile u velikim tiražima.

– U tome nema ništa sporno, ikona je je serijske proizvodnje. Nikakav unikat. Ne radi se o nikakvom kulturnom blagu i to što ima pelat socijalističke Ukrajine to ne znači da je ona kulturno blago. Neka se utvrde sve činjenice ali nema govora govora o skandalu. Radi se o političkom uplitanju Ukrajine i Federacije BiH u odnose Republike Srpske i Rusije – rekao je istoričar Aleksandar Raković.

Federalni mediji danima su izvještavali o Dodikovom poklonu Lavrovu, ali su vrlo brzo zaboravili nezapamćeni diplomatski skandal u režiji druga dva člana Predsjedništva Željka Komšića i Šefika Džaferovića.

U tome problem vidi Raković koji smatra da se na ovaj način htio nanijeti udarac Rusiji na teritoriji BiH.

– To što je Dodik poklonio ikonu Lavrovu neće nikome smetati, neće Rusiji nanijeti nikakvu štetuni Republici Srpskojali to što ova dvojica Komšić i Džaferović nisu primili Lavrova u zvaničnu posjetu to će nanijeti štetu njima, Federaciji BiH a i državnoj zajednici BiH čija je Republika Srpska nevoljni član – tvrdi Raković.

Upravo je navedeni dvojac Komšić-Džaferović odbio da prisustvuje sastanku sa ruskim zvaničnikom i to nakon ranije utvrđenog protokola. Tada se počelo govoriti o poklonu, a ne skandalu i okretanju leđa jednoj od najmoćnijih država svijeta.

Autor: RTRS