Darko Elez (40), koji važi za vođu jedne od najopasnijih kriminalnih grupa u regionu, a koji je uhapšen juče u Beogradu, “pao” je u prostorijama jedne firme u Batajnici, saznaje Blic.

Kako su naveli pojedini beogradski mediji otkriva, Elez tokom hapšenja nije pružao otpor, niti pokušao da se suprotstavi pripadnicima MUP Srbije koji su mu stavili lisice na ruke.

– Elez je uhapšen u prostorijama firme za transport u Batajnici. Nije pokušao da pobjegne niti da im se suprotstavi – potvrdio je izvor Kurira.

On objašnjava da je Elez priveden po poternici koju je za njim raspisala Republika Srpska kao i da mu je poslije saslušanja kod istražnog sudije određen ekstradicioni pritvor.

U nastavku postupka, putem međunarodno pravne pomoći, oni bi trebalo da dostave dokumentaciju na osnovu koje će naše pravosuđe da odluču da li će Eleza da izruči.

Elez koji je već odležao kaznu od devet godina zatvora, u Srbiji je vodio luksuzan i lagodan život, a kako su mediji prenijeli u Beogradu je u svom posjedu imao i jednu kuću.

– Bavio se poslovima transporta, skretao je pažnju na sebe luksuznim stilom života i skupim automobilima koje vozi – otkriva isti izvor.

Ministarstvo pravde u Savjetu ministara BiH zatražilo je od Srbije izručenje Darka Eleza, koji je uhapšen u Beogradu po međunarodnoj potjernici Interpola Sarajevo.

Ministarstva pravde u Savjetu ministara podnijelo je ovaj zahtjev 16. decembra, prenosi Srpskainfo.

FOTO: FACEBOOK/SCREENSHOT
FOTO: FACEBOOK/SCREENSHOT

Pritvor za Eleza, kako se navodi, može trajati 18 dana usljed postojanja okolnosti koje ukazuju da će se osoba čije se izručenje zahtjeva sakriti ili pobjeći.

– Molbom Ministarstva pravde BiH traži se izručenje E.D. radi vođenja krivičnog postupka i suđenja pred sudom BiH zbog krivičnog djela organizovanog kriminala iz člana 250 stav 2 Krivičnog zakona BiH u vezi sa krivičnim djelom organizovani kriminal iz člana 383 A stav 2 Kaznenog zakona Republike Srpske i drugo – naveo je Viši sud u Beogradu.

Grupu Darka Eleza, koji ima državljanstva Srbije i BiH, istražioci obe države ocjenjuju kao jednu od najznačajnijih na Balkanu, piše Blic.

Kao njegovi saradnici označeni su Naser Keljmendi i Bojan Cvijan, bivši načelnik kriminalističke policije u CSB Istočno Sarajevo.

Elez je karijeru počeo sa švercom cigareta, zatim oružjem, krađama i preprodajom vozila, a u hijerarhijskoj ljestvici podzemlja se popeo kada je organizovao prodaju droge. U Srbiji je uhapšen 2009. i osuđen na devet godina zatvora zbog šverca marihuane iz Srbije u BiH, pokušaja iznude i falsifikovanja dokumenata.

U KPZ Sremska Mitrovica je izdržao kaznu, a zbog dobrog vladanja je pušten ranije, novembra 2017. godine.

Izvoe: Srpskainfo