MUP Srpske, od danas kontroliše brzinu kretanja motornih vozila, koristeći mobilne radarske sisteme koji su ugrađeni u novih deset neobilježenih vozila. Cilj je unapređenje bezbjednosti u saobraćaju na putevima i smanjenje broja poginulih u saobraćajnim nezgodama.

Na putevima Srpske od danas biće deset novih presretača. Svakoj policijskoj upravi dodijeljeno je po jedno ovakvo vozilo.

U presretače su ugrađeni savremeni mobilni radarski sistemi za mjerenje brzine kretanja motornih vozila, poput sistema “Ekin” koji rade na principu mjerenja brzine kretanja u pokretu i stacionarnom modu, te imaju mogućnost detekcije brzine vozila u pet saobraćajnih traka.

– Evidentirani podaci su kriptovani i zaštićeni od zloupotrebe, a brzina se detektuje automatski, istovremeno u dolaznom i odlaznom smjeru. Evidentirani prekršaj ima dvije fotografije sa podacima prekršaja prekoračenja propisane brzine i video-zapis od 12 sekundi – navodi se u saopštenju.

Ovaj sistem automatski detektuje i registarske tablice, što omogućava povezivanje sa evidencijama registrovanih vozila, prebivališta, potraga, ali i registrom novčanih kazni i prekršajnom evidencijom i operativnim evidencijama MUP-a.

– Osnovni cilj MUP-a jeste da radom presretača na terenu bude smanjen broj poginulih u saobraćajnim nezgodama, s obzirom na to da je nepropisna i neprilagođena brzina najčešći uzrok nezgoda sa posljedicama po lica – ističu u MUP-u.

MUP apeluje da svi učesnici u saobraćaju poštuju propise i ograničenja brzine kretanja, te da ne ugroze svoj i živote drugih učesnika u saobraćaju.

Oni koji vozilom prekorače ograničenje, ako su u odlasku biće sankcionisani odmah nakon zaustavljanja, direktnim izdavanjem prekršajnog naloga. Vozačima koji upravljaju vozilom u dolasku, nalog će, iz bezbjednosnih razloga biti upućen na kućnu adresu.

Od juna prošle godine, do kraja novembra ove, postojeći presretači evidentirali su gotovo 20.000 prekršaja. 11.000 prekršaja, vozači su počinili samo u prvih 11 mjeseci ove godine.

Iako je primarni posao policijskih službenika u presretaču kontrola brzine, imaju pravo i da vozače kazne i zbog drugih prekršaja – poput korišćenja telefona tokom upravljanja vozilom.

Autor: RTRS