Ambasador BiH u Rusiji Željko Samardžija predao je danas ikonu koju je srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik poklonio ruskom šefu diplomatije Sergeju Lavrovu, rečeno je Srni u Kabinetu srpskog člana i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH.

Ikona je pohranjena u sef u Kabinetu srpskog člana i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH.

Na pitanje Srne da li su dobili odgovore iz Ambasade Ukrajine u BiH na zahtjev o dostavljanju informacija u vezi sa ikonom, iz kabineta su naveli da uprkos tome što se nastavlja sa raznim insinuacijama i iznošenjem neistina, iz Ambasade nisu dobili tražene informacije.

– Ambasadi Ukrajine u BiH obratili smo se preko Ministarstva inostranih poslova u Savjetu ministara, ali još nismo dobili nikakve dokaze na osnovu kojih zasnivaju svoje tvrdnje da je ikona kulturna baština te zemlje, niti da se nalazi na listi otuđenih artefakata – istakli su iz kabineta srpskog člana i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH.

Kabinet srpskog člana i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH zatražio je od Ambasade Ukrajine u BiH da navedu relevantne informacije u vezi sa ikonom koja je poklonjena šefu ruske diplomatije Sergeju Lavrovu prilikom nedavne posjete Istočnom Sarajevu.

Od Ambasade Ukrajine u BiH je zatraženo da pojasni na osnovu čega bazira tvrdnje da je ikona kulturna baština ove zemlje, da iznese relevantne dokaze koji nisu bazirani na internet izvorima, te da objasni i predoči dokaze kome i u kojem periodu je ona pripadala ukoliko ih posjeduje.

Prema saznanjima Kabineta, predmetna ikona se ne nalazi ni na jednoj listi zaštićenog, izgubljenog ili otuđenog kulturnog blaga niti jedne zemlje.

Autor: SRNA/RTRS