Novi gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković pohvalio se prvog radnog dana da su u 16 časova na njegov zahtjev vraćeni svi ključevi službenih automobila Gradske uprave, te da se među njima nalaze automobili vrijedni preko 100 hiljada maraka. Međutim, uvidom u zvaničnu dokumentaciju, jasno je da svih 66 automobila, koji pripadaju Gradskoj upravi, ukupno vrijede 288 hiljada maraka.

Stanivuković je preko društvenih mreža poručio da je spremna odluka da svi službeni automobili budu obilježeni, ali i novi Pravilnik o upotrebi ovih vozila. Tvrdi da se rasipničkom ponašanju mora stati u kraj.

– Među ovim ključevima nalaze se automobili u vrijednosti od preko 100.000 KM, koje ćemo prodati, jer za građane Banjaluke postoje prioritetnije stvari – istakao je Stanivuković.

Međutim, sve i kad bi prodao kompletan vozni park, za njega ne bi dobio više od 290.000. Uvidom u zvanične podatke Gradske uprave, ukupna knjigovodstvena vrijednost svih 66 vozila iznosi 288.000 maraka, a njihova prosječna starost je 11,5 godina.

Prema zvaničnim podacima, većinu voznog parka čine “škode fabije” iz 2008. godine, čija je vrijednost oko 5.000 KM. Bivši gradonačelnik vozio se u “škodi suberb” staroj 12 godina, tržišne vrijednosti oko 15.000 maraka. Gotovo cijela Služba inspekcije koristi 20 “škoda felicija”, starim više od 20 godina.

Na koja vozila je mislio kad je rekao da im je vrijednost 100.000 maraka, Stanivuković danas precizira.

– Sinoć kada sam dobio ključeve od tih automobila, negdje iza 17 časova, vidio sam ključeve od najnovijeg lend kruzera, čija je cijena preko 100.000 maraka – kaže Stanivuković.

Vozilo “tojota lend kruzer”, ne koristi se za potrebe Gradske uprave. Nabavljeno je 2018. godine za potrebe vatrogasaca, a njegova vrijednost je 83.000 maraka. Iako je juče pred kamerama na posao došao gradskim autobusom, Draško Stanivuković danas je uslikan kako ispred Gradske uprave ulazi u skupocjeni džip.

Autor: RTRS