Đedo će uvijek biti sa nama i u našim srcima, a mural će stajati dok je god ove sjajne i pravoslavne mojkovačke omladine

U znak sjećanje na blaženopočivšeg mitropolita Amfilohija, širom Crne Gore vjerujući narod oslikava murale sa njegovim likom. Tako je sinoć u Mojkovcu, na inicijativu navijačkih grupa Partizana i Crvene Zvezde, završen veličanstveni mural mitropolita, koji je bio simbol vjere i stub pravoslavlja u Crnoj Gori.

Na muralu je oslikana i Njegoševa kapela i mitropolitove riječi posvećene Kosmetu – „I da se mi njega , kao duše i sudbine svoje nećemo odreći, ni u ovom zemaljskom životu niti u onom Božijem neprolaznom“.

Međutim, nadležna služba – komunalna inspekcija, nakon što je Sekretarijat za održivi razvoj Opštine Mojkovac, odbio zahtjev za odobrenje u vezi oslikavanja murala, ekspresno je donijela rešenje o zabrani radova i naložila njegovo uklanjanje u roku od 24 sata.

Takođe, protiv organizatora akcije oslikavanja murala, Miloša Sošića komunalna inspekcija izdala je prekršajni nalog i kaznila istog novčanom kaznom u iznosi pd 500 evra.

U izjavi za naš portal, advokat Nikola Baltić, punomoćnik i branilac Miloša Sošića, kazao je da ovakvo postupanje nadležnih službi nije novina, te da je očekivana.

„To što je nadležna komunalna inspekcija zabranila radove i naredila uklanjanje murala, te napisila prekršajni nalog je njihov legitimno pravo, ali, isto tako, moram istaći, bez namjere omalovažavanja bilo koga, da su nadležne službe Opštine Mojlovac promašile i metu i temu. Njihova rešenja su pravno neodrživa i nezakonita, pa će ista biti u postupcima koji slijede, nesporno ukinuta“, uvjeren je Baltić.

Ono što je njemu lično zanimljivo, kaže, jeste ta ishitrena reakcija i pozicija sile sa koje nadlažen službe nastupaju.

„Žao mi je što je to tako, što se koriste dupli aršini i selektivno primjenjuje zakon, ali kao branilac Miloša Sošica i podržavalac ovog događaja, iskazujem punu podršku i neizmjernu zahvalnost našim momcima, sinovima Uroševog grada“, rekao je naš sagovornik.

Posebno ističe, da će – „Đedo uvijek biti sa nama i u našim srcima, a mural će stajati dok je god ove sjajne i pravoslavne mojkovačke omladine“.

Izvor: IN4S