Šef Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Snježana Novaković Bursać ocijenila je da zahtjev grupe poslanika stranaka iz Federacije BiH Ustavnom sudu BiH da preispita koncesije Republike Srpske za hidroelektrane na Drini predstavlja direktan atak na nadležnosti Srpske za upravljanje javnim dobrima i njen ekonomski razvoj.

– Ustav BiH u tački 1 prvog člana eksplicitno navodi da BiH ima međunarodnopravni kontinuitet, ali sa izmijenjenom unutrašnjom strukturom koja se uporno i svjesno prenebregava – rekla je Bursaćeva Srni.

Prema njenim riječima, da Ustavni sud BiH zaista radi svoj posao, odnosno da tumači da li neki zakon ili odluka jeste ili nije u skladu sa Ustavom, mogli bi biti mirni i sačekati njegovu odluku.

Ona podsjeća da Ustavom BiH nije predviđeno da institucije BiH imaju bilo kakvu nadležnost kada su u pitanju poljoprivredno zemljište ili vodni resursi, te da je direktno članom 8 tačka 3 navedeno da Federacija BiH i Republika Srpska obezbjeđuju sredstva za finansiranje institucija BiH u odgovarajućem omjeru, osim ako Parlamentarna skupština odredi drugačije, što indirektno potvrđuje da su entiteti vlasnici imovine i oni stiču prihode.

– Međutim, imajući na umu prethodna iskustva sa praksom sadašnjeg sastava Ustavnog suda, možemo opravdano sumnjati da će ovo biti još jedan pokušaj rušenja Ustava i ukidanja ustavnih nadležnosti Republike Srpske od Ustavnog suda, institucije koja, umjesto da štiti Ustav, uvodi praksu njegove promjene u skladu sa interesima bošnjačke politike i dijela međunarodne zajednice – zaključila je šef Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu.

Dvadeset i četiri poslanika stranaka iz Federacije BiH uputili su juče zahtjev Ustavnom sudu BiH zbog odluka Republike Srpske o utvrđivanju uslova za dodjelu koncesija putem pregovaračkog postupka za izgradnju i korišćenje hidroelektrana “Buk Bijela”, “Foča” i “Paunci” na rijeci Drini, u opštini Foča.

Podnosioci zahtjeva smatraju da su vlasti Republike Srpske ovim aktivnostima povrijedile Ustav BiH i pravo BiH da raspolaže državnom imovinom

Autor: SRNA/RTRS