Gradska uprava Prijedora objavila je danas dva nova zaključka o radnom vremenu za praznike, kojima je precizirano radno vrijeme za ugostiteljske objekte i kojima se dopunjava ranije doneseni zaključak u dijelu koji se odnosi na rad dragstora i prodaju alkohola.
Do 15. januara, uključujući i dane praznika, odnosno Novu godinu /1. i 2. januar/ i Dan Republike /9. januar/, radno vrijeme svim vrstama ugostiteljskih objekata za ishranu i piće, bez obzira na to da li posluju samostalno ili u okviru drugih objekata u kojima se obavlja privredna djelatnost /poput benzinskih pumpi i objekata za smještaj/ jeste od 6.00 do 22.00 časa.

Subjekti koji pružaju usluge iz oblasti ugostiteljstva dužni su organizovati svoj rad uz primjenu mjera Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske, sa posebnom pažnjom na ograničenju broja lica u objektu, u zavisnosti od površine prostora i uz obavezno poštovanje fizičke distance.

Ovi subjekti su na ulazu u objekat dužni da postaviti obavještenje o ukupnom broju lica koja mogu boraviti u odnosu na površinu.

Zabranjena su sva javna okupljanja u grupama većim od 50 lica, muzika uživo u ugostiteljskim objektima za smještaj, ishranu i piće, te sva privatna okupljanja u grupama većim od 10 lica /svadbe, krštenja, rođendani, proslave i drugi slični porodični skupovi/.

Redovno radno vrijeme je 1. januara i za Dan Republike, 9. januara, dozvoljeno apotekama, prodavnicama pogrebne opreme, cvjećarama, benzinskim pumpama, te subjektima koji se bave djelatnostima proizvodnje hljeba, peciva, svježe tjestenine, konditorskih proizvoda i kolača, te veterinarskim ambulantama i trgovinskim radnjama tipa dragstor.

“Do 15. januara, u periodu od 22.00 do 6.00 časova, dragstori mogu raditi isključivo putem šalterske prodaje, a u tom periodu i toj satnici zabranjena je prodaja alkoholnih pića u svim privrednim subjektima”, navedeno je u zaključku.

Za sve ostale subjekte 1. i 9. januar su neradni dani.

U subotu, 2. januara, prodavnice sa pretežno prehrambenom robom, mesnice i ribarnice mogu raditi od 7.00 do 13.00 časova.

Ako se, zbog unaprijed ugovorenih obaveza prema kupcima, ukaže potreba za rad u dane republičkih praznika, privredni subjekti koji imaju registrovanu proizvodnu djelatnost trebaju da se pisanim putem obrate gradonačelniku uz obrazloženje neophodnosti rada u neradne dane najkasnije tri dana prije traženog datuma.

Izvor: Agencije