Njegovo preosveštenstvo episkop bački Irinej rekao je da trenutno na nekim stranim univerzitetima i izvjesnim naučnim institucijama postoje procesi kojima se umanjuje značaj ne samo ustavnog poretka Srbije u pogledu Kosova i Metohije, nego i srpskih tapija na tu zavjetnu zemlju, na šta se nadovezuju bajke albanskih kvazinaučnika.

– Onaj ko želi da nam oduzme dio teritorije, ne želi samo naše Kosovo, deo nas. On želi sve naše. On želi da nas ne bude. A Kosovo je tu samo početak. Otuda i onaj poklič – Kosovo je srce Srbije – pogađa samu suštinu. Ako pristanemo da nam uzmu Kosovo, nestaćemo sa lica zemlje – istakao je episkop Irinej.

Vladika bački navodi da je cilj ovakvih “teorija” zajednički – da se zadužbine srpskih svetitelja, kraljeva i careva oduzmu ne samo od države Srbije, nego i od srpske crkve i da budu predate Albancima.

Episkop je za beogradski nedeljnik “Pečat” podsjetio da je naziv “stara Srbija” za srpske pretke, kao i za strance toga doba, bio nedvosmisleni i neupitni imenitelj za Kosovo i Metohiju, ali da je doživljaj Kosova i Metohije kao svete, zavjetne srpske zemlje u novim naraštajima još jači i izrazitiji.

– To veoma ohrabruje i ja u tome vidim Božji blagoslov i ukrepljenje za još snažniju borbu za naše svetinje i naš narod na Kosovu i Metohiji – istakao je vladika Irinej.

Episkop bački je ocijenio da su procesi da se umanji značaj ustavnog poretka Srbije u pogledu Kosova i Metohije i srpskih tapija na ovu pokrajinu, nedovoljno poznati srpskoj široj javnosti, a odigravaju se na nekim stranim univerzitetima i u izvjesnim naučnim institutima.

– Pišu se disertacije i naučni, odnosno kvazinaučni radovi sa temom navodne srpske mitomanije u vezi sa Kosovom i Metohijom. Spisateljima takvih sočinjenija osnovna je namjera da istoriju i kulturu naše južne pokrajine “objasne” pomoću navodne velikosrpske politike i srpskih teritorijalnih aspiracija u 19. vijeku – kaže vladika bački.

Episkop Irinej je dodao da se na ove konstrukcije, koje se plasiraju političkim i drugim uticajnim krugovima, nadovezuju bajke, kako je rekao, šiptarskih kvazinaučnika, po kojima su kosovsko-metohijski manastiri baština fantomskih, izmišljenih albanskih velikaša iz roda Nimani i slične izmišljotine.

– Ova pseudonaučna demontaža srpskih nacionalnih prava i ciljeva koji su bili prirodni tok razvitka srpske države posle oslobođenja od turskog ropstva plaćena je i naručena, a servira se naučnim i političkim krugovima po svijetu kao istina – kaže vladika.

Prema njegovim riječima, kvazinaučne studije i disertacije te vrste dobrim dijelom su, nažalost, pisane rukom ljudi poniklih u Srbiji koja im je sve pružila, a oni su joj rekli hvala tako što su svoj naučni rad i talenat oglasili na prodaju i upregli se u službu tuđim interesima.

– Ovakve pojave uvećavaju i umnožavaju odgovornost naših naučnih ustanova, Akademije nauka, istorijskih instituta, univerzitetskih katedri za istoriju, pojedinaca istoričara, ali i nadležnih ministarstava, kao i naučnih kadrova u krilu naše Crkve. Svi moraju da ulože napor da istina ne ostane skrivena. Ovo nije borba na jednu, dvije ili tri runde. Ovo je borba neprestana – rekao je episkop Irinej.

Vladika je rekao da je srpsko naslijeđeno duhovno blago vidljivo u srpskim svetinjama i svuda gdje živi srpski narod.

– Naša slavna istorija, najprije vjera koju imamo i koja, uz naš trud, blagodatnim silama izgrađuje sve nas, pojedinačno i kao zajednicu, jesu onaj zalog sa kojim slobodno i bez bojazni stupamo u odbranu onoga što žele da nam preotmu i prisvoje – istakao je vladika.

Episkop bački je podsjetio na riječi blaženopočivšeg patrijarha Irineja da “može Kosovo da bude oteto, okupirano, kao što i jeste danas, ali da Srbija nikada ne može da kaže da to poklanja, jer ono što se pokloni, zauvijek se gubi, a ono što je silom oteto, jednog dana će biti vraćeno”.

Autor: SRNA/RTRS