Lider SDA Bakir Izetbegović ne prestaje da provocira Srbiju i Hrvatsku.

Optužuje ih da osporavaju teritorijalni integritet BiH, a istovremeno traži da se KiM, dio Srbije , prizna kao nezavisna država. Na te kao i optužbe da Srbija duguje BiH milijarde maraka, ministar unutrašnjih poslova te zemlje Aleksandar Vulin odgovara da bi Izetbegoviću bolje bilo da odgovori ko je pokušao da ubije Aleksandra Vučića u Potočarima 2015. godine.

Bakiru Izetbegoviću nije bilo dovoljno što je opasno “zaoštrio” političke odnose u BiH, oživljavajući odavno propalu ideju o državi sa jednim predsjednikom i Vladom već je početak Nove godine iskoristio da uputi nove “otrovne” strijele ka susjedima. Ubrzo je dobio odgovor iz Beograda.

– Itekako Srbija i Hrvatska imaju razloga da se izvinu za ono što su radili 90-tih godina – rekao je Izetbegović.

Komentarišući Izetbegovićevu izjavu da Srbija i Hrvatska treba da plate milijarde KM, kao i da treba da se izvini BiH, Vulin je rekao da ne zna da li je Izetbegović to sam smislio ili mu je neko pomogao.

– Dalo bi se razgovarati i te kako o tome ko je odgovoran za početak građanskog rata u BiH. Ako me sjećanje ne vara, rat je počeo tako što je ubijen srpski svat – rekao je Vulin.

Optužio je Izetbegović Beograd i Zagreb za milijarde maraka duga, uzurpaciju zemljišta. Milione evra koje je Srbija bespovratno dala Srebrenici je obezvrijedio a namjeru da sa Srpskom gradi HE na Drini, oštro napao. Smeta mu navodno osporavanje teritorijalnog integriteta a kada Šefik Džaferović i Željko Komšić traže priznanje Kosovo kao nezavisne državu, to valjda nije udar na teritojalni integritet Srbije.

– Kao i dvojica članova Predsjedništva pa i ja na kraju krajeva volio bih da do toga dođe, zbog nasilja od strane srpske strane, to je tako sviđalo se vama ili ne, Srbija je pokazala da nije u stanju garantovati ravnopravnost Albancima – naveo je Izetbegović.

O tome kako kosovska kvazi država i međunarodna zajednica garantuju ravnopravnost i bezbjednost preostalim Srbima , Izetbegović ni riječ nije prozborio. Baš kao i o pokušaju linča Aleksandra Vučića, prije 5 godina u Potočarima.

– Predsjednik Stranke demokratske akcije Bakir Izetbegović treba da kaže ko je pokušao da ubije predsjednika Srbije Aleksandra Vučića u Srebrenici, umjesto što traži izvinjenje i milijarde od Srbije, kada planira da se izvini za taj pokušaj ubistva i da nam saopšti ko su počinioci – istakao je Vulin.

Vulin je istakao da Srbija neće dozvoliti gašenje Republike Srpske koja je volja naroda. A voljom naroda tj njegovih legitimnih predstavnika nastala je 9. januara , to je istorijska činjenica koju ne može ni odluka Ustavnog suda da poništi.

– Znate, 9. januar je neustavan praznik kada se slavi dan kada su se Srbi razilšli sa druga dva naroda a znamo kako su se razišli, Ustavni sud je to ukinuo i ne treba Vučić taj dan doći u BiH i da vršlja po BiH – smatra Izetbegović.

– Ovakva izjava govori da Izetbegović živi u turskom vaktu, da sanja Kalajevo bosanstvo i da misli da su Srbi sultanove sluge koje i danas moraju da vječno služe imenu i navodnoj veličini BiH – kaže profesor Radomir Lukić i podsjeća da je Republika Srpska 14. decembra 1995. godine zajedno sa FBiH stvorila BiH.

– O sudbini BiH odlučuju Republika Srpska i Federacija te konstitutivni narodi. Izetbegovićevo neznanje i primitivna nadmenost ruše i takvu BiH kao što je 1992. godine SR BiH srušio islamski fundmantalizam i Islamska deklaracija njegovog babe Alije. Što je on više takav, Srbu se etički, emotivno i politički sve dalje od BiH – poručio je Lukić.

Ranije je za našu TV predsjednik Federacije Marinko Čavara rekao da je hrvatski narod prepoznao namjere SDA i Bakira Izetbegovića da pod plaštom građanske naprave državu u kojoj bi Bošnjaci dominirali,a što kako kaže neće moći da ostvare u BiH.

Autor: RTRS