Topla i mirisna kupka najbolje će vas opustiti nakon svakodnevnih aktivnosti, zato ne propustite da sebi priuštite barem pola sata opuštanja. Osim što će vas instantno de-stresirati, ako dodate par čarobnih sastojaka, kupka može učiniti čuda i za vašu kožu. Dobra vijest je da se glavni sastojci za to moćno oružje protiv svakodnevog stresa zasigurno već nalaze u vašim kuhinjskim ormarićima.

Vjerovatno vam je dobro poznato da je Kleopatra veliki dio svoje mitske ljepote dugovala upravo kupkama, u njenom slučaju, od magarećeg mlijeka i meda. Prilagodite tip kupke efektu koji želite postići na svojoj koži, a mi vam donosimo tri sjajna recepta za detox kupke koje preporučujemo na sedmičnoj bazi.

Kupka od đumbira

Đumbir ima mnogostruke benefite za vaše tijelo – osim što pomaže pri opuštanju mišića, što je krucijalno za antistres djelovanje, služit će i kao dodatno pojačanje vašem imunitetu, te ekstra doza energije. Đumbir je u kupkama poželjan u svim svojim oblicima, bilo da se radi o prahu ili svježem plodu.

Kupka od Epsom soli

Kupka od Epsom soli ima snažno detox djelovanje, a dok otpušta štetne hemikalije koje nakupljamo u svom tijelu kroz proizvode koje svakodnevno unosimo i koristimo, pomaže nadoknaditi izgubljeni magnezij u tijelu. Uz to potiče cirkulaciju, smanjuje upale te potiče apsorpciju minerala. Za ovu kupku trebat će vam šaka Epsom soli i 10 kapi eteričnog ulja po vlastitom izboru.

Kupka od borovnice

Osim što ćete nakon ove kupke sjano mirisati, eterično ulje od borovnice pobrinut će se za sprječavanje razvoja gljivica i bakterija, smanjenje bolova i grčeva te snažno detox djelovanje. U punu kadu dodajte 3 kapi ulja od borovnice te šaku kuhinjske soli.

(elle.hr)