Muzej Kozare u 2020. godini imao je 16 digitalnih izložbi koje su realizovali kustosi iz različitih oblasti, a bilo je i pet klasičnih izložbi, od kojih dvije prije početka pandemije virusa korona.

– Poput drugih ustanova kulture, prilagodili smo rad vanrednim okolnostima i, uprkos svim otežavajućim uslovima, iza nas je prilično uspješna godina – izjavio je Srni direktor Muzeja Kozare Zoran Radonjić.

On je istakao da je posebno ponosan na izložbu Trećeg međunarodnog bijenala radova na papiru u kojem su prvi put učestvovali autori sa svih kontinenata.

– Zahvaljujući ovoj manifestaciji, likovna zbirka Muzeja Kozare bogatija je za oko 350 radova – rekao je Radonjić.

On je naveo da je u decembru završena još jedna faza rada na arheološkom nalazištu manastira Đurđevac, a da su izdavačku djelatnost obilježile dvije knjige višeg kustosa Vedrane Adamović, i to “Godine stradanja 1941/42” i “Braća Stojanovići i Tuzlanski đački proces 1915. godine”.

– U ova složena vremena uspjeli smo završiti svu carinsku proceduru legata Zdravka Vajagića, a novac, koji je bio predviđen za štampanje kataloga izložbi koje nisu fizički održane, preusmjerili smo za izradu i štampu vodiča za Spomen-kuću Stojanovića i za Muzej Kozare, te kataloga za legat Zdravka Vajagića – naglasio je Radonjić.

Prema njegovim riječima, plan rada za ovu godinu rađen je kao da će sve biti normalno, osim za prvi kvartal za kada nije predviđen gust raspored izložbi.

– Prioritet dajemo autorima iz BiH jer je te izložbe praktičnije i jeftinije realizovati u vrijeme restrikcija koje vrijede na granicama – pojasnio je Radonjić.

U zemljotresu koji je pogodio Hrvatsku 29. decembra, a koji se osjetio i u Prijedoru, oštećeni su dimnjak i vanjski zid Muzeja Kozare koji se nalazi u jednom od najstarijih zdanja u gradu na Sani.

– Srećom, ništa alarmantno. Dvije ili tri cigle su pale sa ruba dimnjaka i imamo rascjep na fasadi. Bili smo tada na svojim radnim mjestima. Plesali smo zajedno sa zgradom – govori Radonjić.

On je podsjetio da Muzej Kozare, koji je matični za prijedorsku regiju, finansiraju Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske i grad Prijedor, a da resorno ministarstvo podržava i projektne aktivnosti kao što su Likovna kolonija Sreten Stojanović i Međunarodni bijenale radova na papiru.

– Osim toga, jedan projekat nam je odobrilo i Ministarstvo civilnih poslova u Savjetu ministara, a riječ je o obnovi stolarije na zgradi muzeja. U pisanju svih projekata u tehničkom smislu pomaže nam Agencija za ekonomski razvoj grada Prijedora PREDA-PD, tako da i njima dugujemo zahvalnost – dodao je Radonjić.

Autor: SRNA/RTRS