Doktorku Nikolinu Balaban koja je optužena da je nesavjesnim liječenjem teško narušila zdravlje pet pacijenata Kantonalne bolnice u Bihaću, Opštinski sud u Bihaću osudio je na četiri godine i šest mjeseci zatvora.

akođe joj je izrečena i mjera zabrane obavljanja poziva doktora medicine u trajanju od osam godina.

Optužnica Kantonalnog tužilaštva Unsko-sanskog kantona koja je podignuta protiv Nikoline Balaban iz Bosanskog Novog zbog produženog krivičnog djela “Teška krivična djela protiv zdravlja ljudi u vezi s krivičnim djelom Nesavjesno liječenje” je potvrđena rješenjem Općinskog suda u Bihaću od 28.jula 2020. godine.

Optuženoj Balaban se stavlja ne teret postojanje osnovane sumnje da je krajem 2016. i početkom 2017. godine, u Bihaću kao doktor medicine, specijalista patološke anatomije, zaposlena u Kantonalnoj bolnici dr. Irfan Ljubijankić Bihać, postupajući na neprikladan način pri analizi primljenog materijala, uslijed površnog pristupa koji je suprotan standardima ljekarske prakse u oblasti patologije odnosno nižeg standarda pažnje koji se ne može opravdati praksom, pogriješila u biološkom potencijalu pregledanih – prisutnih promjena za petpacijenata.

Teške tjelesne povrede – Ista je iz nehata kao doktor medicine, obavljajući svoju djelatnost postupila protivno pravilima zdravstvene struke primjenjujući očigledno neprikladan način liječenja, pa je time prouzrokovala teške tjelesne povrede, teško narušenje zdravlja i znatno pogoršanje postojećih bolesti kod više osoba. Osnovanost predmetne optužnice je potvrđena brojnim materijalnim dokazima, a prvenstveno nalazom i mišljenjem tima vještaka – specijalista sudske medicine, forenzičke patologije i patologije – stoji u saopštenju Kantonalnog tužilaštva USK, prenosi Avaz.

Srpskainfo