Srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao danas da BiH nema perspektivu i da je to žalosna zemlja.

Dodik izjavio je da je Republika Srpska protiv visokog predstavnika, bez obzira ko on bio i kako se zvao.

Komentarišući najave o dolasku novog visokog predstavnika u BiH, Dodik je poručio da Republici Srpskoj visoki predstavnik ne treba, te da nije dobrodošao.

Dodik je naveo da je upoznat o izjavama lidera SDA Bakira Izetbegovića, koji je govorio da će novoizabrani američki predsjednik Džozef Bajden doći da nešto poravna u BiH, te da će tada nestati entiteti i kantoni.

– Mislim da će prije toga nestati BiH, a da će Republika Srpska biti država koja ima pravo na svoje postojanje, jer je ona volja naroda koji ovdje živi. Ne možete samo svojom ignorancijom iz Sarajeva pokušati da negirate postojanje Republike – naglasio je Dodik.

On je poručio da je ovo zgodna prilika Bajdenu da shvati da su prije 25, 30 godina stranci napravili grešku i da su tada trebali da dozvole da se BiH podijeli, da ima tri države – Republiku Srpsku, Herceg-Bosnu i Bosnu, te da pokušaju da grade zajedničko susjedstvo koje bi sigurno dalo više rezultata nego ovakva BiH.

– Prije će se BiH raspasti nego što će ukinuti Republiku Srpsku – naglasio je Dodik.

Prema njegovim riječima, Republika Srpska će 9. januara proslaviti svoj praznik i slobodu.

Dodik je izrazio uvjerenje da će doći do toga da se konačno postavi kao veoma realna opcija da Republika Srpska obezbijedi svoj status kao nezavisna i samostalna zemlja i to, kako je naveo, “uz pomoć Bajdena za koga misli da je pogriješio zato što je prije 30 godina podržao BiH ovakvu kakva jeste”.

Autor: RTRS