Igor Paspalj iz Prijedora proglašen je za najboljeg gitaristu sveta za 2020. godinu, po izboru američkog magazina Guitar World.

Dok negde u svetu, što bi rekli Bitlsi, neka gitara nežno jeca, u Prijedoru, u Bosni i Hercegovini, prolama se nebo od rifova ovog žičanog instrumenta.

Zašto?

Pa, zato što je muzičar iz grada na Sani – Igor Paspalj, proglašen za najboljeg gitaristu sveta za 2020. godinu, po izboru američkog magazina Guitar World.

“Stvarno je osećaj sjajan – kako na profesionalnom planu, tako i na privatnom, što mi je lično i draže, jer sam odrastao čitajući Guitar World.

“I eto, nekih 20 godina nakon toga, dočekao sad da dobijem njihovo priznanje”, osmehujući se zadovoljno govori za BBC na srpskom Paspalj, dobitnik nagrade u kategoriji muzičara koji sviraju električnu gitaru.

Od redakcije časopisa, Paspalj kao nagradu dobija članak u štampanom i internet izdanju magazina Guitar World, gitaru – PRS S2 MekKarti 594, vrednu 1.700 dolara, kao i snimanje profesionalnog video spota.

“I umalo da zaboravim – negde sam pročitao da sam dobio i naslovnicu magazina, što bi mi bilo posebno drago, ali ne znam za koje izdanje – februarsko ili martovsko”, dodaje laureat ponosno.

Kaže da jedino ostaje da se vidi kako će organizovati snimanje spota jer je potrebno da ode u njihovo predstavništvo u Njujork ili London, što će zbog pandemije Kovida-19, biti “neizvodljivo u narednih par meseci”.

 

Kako je Igor postao gitarista?

Igor Paspalj trenutno ima dovoljno autorskih pesama u &fioci& za nekoliko albuma/igor paspalj
Igor Paspalj trenutno ima dovoljno autorskih pesama u “fioci” za nekoliko albuma/igor paspalj

 

Iako je rođen u Zagrebu, svaki detalj s početka njegove muzičke karijere vezan je za grad Prijedor u Bosni i Hercegovini.

A sve je počelo pred kraj osnovne škole, kada je sa 13, 14 godina dohvatio prvu gitaru i osmislio prve melodije.

“Mnogi počinju sa pet, šest, sedam godina – što je naravno bolje, međutim ja sam počeo prilično neozbiljno učeći neke lagane pesmice i svirajući akorde”, objašnjava Paspalj, dok mu oko vrata leluja velika crna ogrlica.

U budući poziv zaljubio se pošto mu je drug pozajmio kasetu gde su se pred kraj trake potkrale numere Eruption nedavno preminulog holandskog rok gitariste Edija van Hejlena i Far Beyond The Sun, ništa manje virtuoznog Ingvija Malmstina.

“Ja kad sam to čuo, rekao sam da apsolutno moram da sviram gitaru i da tako zarađujem za život, pa kud puklo da puklo i evo sada – 25 godina posle, ispunio sam taj san.”

Vremenom je muzičke uzore, ne idealizujući nikoga, sticao u različitim žanrovima – od kompozitora klasične muzike Johana Sebastijana Baha i Volfganga Amadeusa Mocarta, do raznih džez i fjužn muzičara.

Ipak, posle kraćeg razmišljanja posebno je izdvojio engleskog gitaristu Gatrija Govana, za koga kaže da je “monstruozni gitarista”.

Upravo na modelu gitare Charvel koji nosi Govanovo ime, Paspalj najčešće muzicira.

Kaže da svaka gitara ima svrhu i da ga drugačije inspiriše dok svira.

U gitarskom arsenalu ima još Fender stratokaster i jednu gitaru ručne izrade koju mu je napravio prijatelj iz Modriče, koga je pak oslovio “graditeljem gitara naših prostora”.

Posle srednje škole Paspalj je upisao Akademiju umetnosti gde je i magistrirao, a primljen kao viši asistent na smeru za muzičku teoriju i pedagogiju.

“U isto to vreme svirajući, snimajući i sarađujući sa raznim bendovima i pevačima”, dodaje.

U njegovoj dve i po decenije dugoj karijeri, radio je sa mnogim muzičarima u regionu, poput pevača Dade Glišića i Igora Vukojevića, dok je u svetu sarađivao, između ostalih, sa Endijem Džejmsom – gitaristom metal grupe Five Finger Death Punch i Džastinom Derikom – gitaristom američke pevačice Pink.

Svirao je u banjalučkom metal bendu Heaven Rain sa kojima je izdao album za holandsku izdavačku kuću, kao i u klupskom bendu Ultrazvuk.

Sa njima po klubovima, barovima, ali i svadbama, širom Bosne i Hercegovine.

BBC: Sa kim biste voleli da sarađujete, a niste?

Sa mnogima, ali kad bih mogao da realizujem dečački san, to bi verovatno bio Dejvid Koverdejl, pevač grupe Vajtsnejk (Whitesnake).

 

 

Šta je Guitar World?

Guitar World je američki mesečni časopis za gitariste koji izlazi već 40 godina.

Prvi broj je izašao jula 1980. godine, a na naslovnoj strani bio je bluzer Džoni Vinter.

Magazin je pokrenuo uspešni njujorški izdavač Stenli Haris, koji se prethodno specijalizovao u časopisima za negu kose i oružje.

Na naslovnici su se tokom godina pojavljivali i davali intervjue Stivi Rej Von, Džimi Pejdž (Led Zeppelin), Rodžer Voters (Pink Floyd), Angus Jang (AC DC), Sleš (Guns and Roses), Kurt Kobejn (Nirvana), Džoan Džet i mnogi drugi.

Pored intervjua, magazin sadrži recenzije albuma i opreme, tablature za gitaru i bas i brojne druge tekstove.

Magazin izlazi 13 puta godišnje – svakog meseca i jedan praznični broj.

Igor je za pet godina u Dubaiju imao višpe od 1.500 nastupa/Igor Paspalj
Igor je za pet godina u Dubaiju imao višpe od 1.500 nastupa/Igor Paspalj

 

 

Put za Dubai

 

Paspalj se 2014. godine preselio u Ujedinjene Arapske Emirate, nakon što je njegova, tada devojka, danas supruga, Gorana dobila posao.

Asistentsko mesto na fakultetu u Banja Luci je posle 10 godina zamenio pozicijom profesora gitare u Američkoj školi u Dubaiju.

Tamo je radio tri godine, baš kao i kod kuće, uporedo svirajući i nastupajući sa raznim muzičarima.

Najduže je svirao u južnoafričkom bendu Sweet Chilli Jam, sve do početka pandemije korona virusa.

Sa njima je, svirajući rok obrade, za pet godina rada imao oko 1.500 nastupa.

Nastupali su šest puta nedeljno, 11 meseci u godini.

Nisu svirali jedino tokom ramazana – svetog, devetog meseca u muslimanskom kalendaru, čiji se praznični datumi menjaju svake godine.

Dešavalo se, kaže, da sviraju i dva puta dnevno, kada ih pozovu da nastupe na branču koji se organizuje petkom.

“Zarada je dobra, a kad pogledate ne radi se mnogo. Imate nastup uveče 3 sata i tokom celog dana ste slobodni.”

Dodaje da muzičari, pored dobro plaćenih angažmana, imaju i zdravstveno i socijalno osiguranje, plaćen smeštaj, obezbeđene vize, avionske karte za povratak kući.

Paspalj kaže da starosedeoci čine oko deset odsto gradskog stanovništva, dok su većina stranci iz evropskih zemalja, Amerike, Australije, Južne Afrike, pa i sa prostora bivše Jugoslavije.

Tako su “Jugovići” osnovali grupu Wessela Mashina u kojoj je neko vreme svirao i Paspalj, repertoar koji se sastoji od eks-Ju hitova “za dijasporu”.

U ovom bendu svira Ivan Zeljković, nekadašnji voditelj televizijskog kviza “Želite li da postanete milioner?”.

“Ostali smo u sjajnim odnosima, a poslednji put sam bio na njihovoj svirci dan pre prekida živih nastupa zbog pandemije”, priseća se Paspalj.

 

Hoće li gitara odoleti semplovima?

 

Paspalj smatra da hoće.

Kaže da u doba elektronske muzike, kada kompjuterski programi i matrice pobeđuju muzičke instrumente, za gitaru ipak ima nade.

“Na svu sreću, električna gitara je nešto što još nije verodostojno zamenjeno semplovima, a nadamo se ni da neće”, šaljivo dodaje Paspalj.

Raduje ga i činjenica da se pojavila velika zainteresovanost devojaka za gitarom.

“Ja se ne sećam da je ikada više bilo toliko sjajnih ženskih gitarista na svetu, sa milionskim bazama pratilaca i apsolutnom sjajnom tehnikom i veštinom.”

Takođe, u korist ovog instrumenta iznosi podatak da su tokom 2020. godine, “verovatno zbog pandemije”, dva velika proizvođača – Fender i Gibson, prodali “najviše električnih gitara za bilo koju godinu u istoriji”.

Dalji planovi

 

Igor Paspalj i supruga Gorana, inače diplomirana kompozitorka, dobili su ćerku pre dva meseca.

Plan je da još neko vreme ostanu u Bosni, dok se situacija sa koronom ne stabilizuje.

Za sada namerava da nastavi da snima “tutorijale i master klasove”, odnosno časove gitare za JTC Guitar, londonsku kompaniju za obrazovanje gitarista preko interneta, kojoj se pridružio pobedivši na njihovom onlajn takmičenju decembra 2019.

“To mi je, pored privatnih časova i studijskog snimanja za druge bendove, glavna preokupacija cele godine i verovatno će ostati.”

Kaže da je u poslednjih nedelju dana, od kada je proglašen za najboljeg gitaristu, skočilo i interesovanje za njegov angažman, što ga posebno raduje “jer je to muzičarima trenutno jedini izvor prihoda”.

I dok u Prijedoru sneg polako beli ulice, Paspalj zaključuje da, koliko god su mu ponekad bili naporni i iscrpljujući, ipak najviše nedostaju nastupi sa bendom.

“Jedva čekam da pandemija nekako popusti i da se vratimo nekom normalnijem životu jer to je ono što svima nama muzičarima najviše fali i nedostaje – živi nastupi.”

Izvor: BBC News na srpskom