Odluka Suda BiH da odbaci optužnicu protiv Osmana Mehmedagića, Selme Cikotića i Muriza Druškića, koja ih tereti za zloupotrebu položaja ili ovlaštenja, očekivana je i poražavajuća za pravosuđe BiH, izjavio je Srni poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Nenad Stevandić.

Stevandić, koji je i predsjednik Ujedinjene Srpske, rekao je da se nije mogla ni očekivati drugačija odluka Suda BiH.

– Ako imamo u vidu činjenicu da se zajedno viđaju šef Obavještajno-bezbjednosne agencije Osman Mehmedagić i predsjednik Suda BiH Ranko Debevec, onda se ovakva presuda podrazumijeva – dodao je Stevandić.

Stevandić je istakao da to govori da “postoji apsolutna dominacija bošnjačke političke elite nad pravosuđem”.

– Tu, nažalost, Srbi uvijek prolaze loše, a Bošnjaci uvijek prođu dobro – konstatovao je Stevandić.

Kako Srna saznaje u Tužilaštvu BiH, ovu odluku na žalbu Tužilaštva na prvostepeno rješenje, Sud BiH je morao donijeti najkasnije u subotu u 9.30 časova, kada je istekao rok od 72 časa za njeno donošenje.

Sagovornik Srne iz Tužilaštva BiH napominje da, prema zakonu, u ovom slučaju Sud BiH ne može odbiti optužnicu, već je samo može vratiti na doradu.

– Sud BiH više ne haje na zakone. Direktno ih krši i još pozivaju strance da rade monitoring – ističe sagovornik Srne iz Tužilaštva BiH.

Sudija za prethodno saslušanje Suda BiH donio je rješenje kojim se odbija optužnica Tužilaštva BiH protiv Mehmedagića, Cikotića i Druškića, zbog krivičnog djela zloupotreba položaja ili ovlaštenja, saopšteno je juče iz Suda BiH.

Navodi se da žalba Tužilaštva BiH ni na koji način nije osporila zakonitost i pravilnost prvostepene odluke.

U saopštenju se dodaje da zbog sve učestalijih pokušaja narušavanja integriteta sudija i Suda BiH, kojima je cilj obezvrijediti njegov ugled i autoritet, a zbog razvijene institucionalne transparentnosti, Sud BiH poziva relevantne međunarodne institucije, OEBS, OHR, američku Ambasadu, Delegaciju EU i druge, da izvrše monitoring u ovom predmetu i ostvare uvid u sudski dio spisa, s ciljem informisanja o radu Suda u ovom, kao i u ostalim predmetima.

Autor: SRNA/RTRS