Administrator Mitropolije crnogorsko-primorske i episkop budimljansko-nikšićki Јoanikije pozvao je da se odbace međusobne podjele, “koje ugrožavaju budućnost Crne Gore”.

– Najljepše ćemo proslaviti ovaj veliki praznik ako pred kolijevkom Bogomladenca Hrista odbacimo naše međusobne podjele, stare i nove, koje truju naš život i ugrožavaju budućnost Crne Gore. Neka se umjesto mržnje i zlopamćenja useli u naša srca ljubav prema bližnjima, neka bude što više bratskih zagrljaja i radosnih božićnih pozdrava, širom naše voljene Otadžbine i cijele hrišćanske vaseljene – naveo je vladika Јoanikije.

Iako se ove godine Božić proslavlja u otežanim uslovima, ponajviše zbog epidemije virusa korona, episkop Јoanikije izrazio je uvjerenje da će se u skromnim svetim bogosluženjima i lijepim božićnim običajima, doživjeti punoća praznične radosti.

Vladika Јoanikije istakao je da dobri hrišćani nikada ne dozvoljavaju da im spoljašnja ograničenja, pa ni epidemiološke mjere, koje treba poštovati, ugroze vjeru, priguše molitvu ili spriječe milosrđe.

– Naprotiv! Mnogi ljudi dobre volje, posebno ljekari i medicinsko osoblje, od kojih su ne mali broj njih pravoslavni vjernici, pokazali su se kao heroji ovog vremena u njihovoj neustrašivoj borbi za spasenje oboljelih od smrtonosne pandemije – naveoje episkop Јoanikije u Božićnoj poruci.

Episkop Јoanikije je istakao da se hrišćanska porodica kao blagoslovena zajednica ljubavi otkriva kao mala domaća crkva u kojoj se izgrađuju hristolike ličnosti od djetinjstva do zrelosti i starosti, te dodao da je vaspitanje djece sveta dužnost roditelja od kojih najviše zavisi sreća svake porodice, njen opstanak i napredak.

– Zbog toga od sveg srca želimo da u svaki hrišćanski dom uđe Mir Božiji i da se svaka porodica ispuni toplinom Bogomladenca i obnovi Njegovim neuvenljivim novinama – naveo je vladika Јoanikije.

Vladika Јoanikije je poželio da “na ovaj svijetli praznik svaku porodicu obasjaju životvorni zraci vitlejemske zvijezde, da svaki dom zamiriše tamjanom, a duše vjerom i hrišćanskim vrlinama”.

– Blagodarimo Bogu koji nas je kroz svu našu krstonosnu prošlost obasjavao lučama svoga Sina, ovaploćenog Bogomladenca i ukrepljavao Njegovim božanskim energijama. Lako je vidjeti koliko se u istoriji Crne Gore i Srpske pravoslavne crkve duboko upečatila tajna Rođenja Hristovoga – naglasio je vladika Јoanikije.

Episkop Јoanikije je naveo da su “nebeska ljepota naših hramova i blistava kultura koju su naši preci vijekovima stvarali, Njegoševa poezija i etika Marka Miljanova prožete vjerom u ovaploćenog Sina Božijeg, Hrista Spasitelja” i dodao da je “u korijenima narodnog etosa i duševnosti zapretan je duboki i čisti osjećaj za svetost koja nas sjedinjuje sa Bogom, živim i istinitim i sa svima svetima”.

– Zbog toga je naše pokoljenje, naročito naš mladi naraštaj, moglo na veličanstven način, kroz prošlogodišnje litije, posvjedočiti vjernost i odanost svojim svetinjama i zavještanjima predaka – naveo je vladika Јoanikije u poruci koju je završio najradosnijim božićnim pozdravom “Mir Božiji, Hristos se rodi!”

Autor: RTRS