U porti Crkve Svete Trojice u Prijedoru, u prisustvu vjernika, osveštan je i naložen centralni badnjak, čime je počela proslava Badnje večeri.
Protonamjesnik Dragan Hrvaćanin poželio je da svi pravoslavni vjernici osjete radost ovog praznika i da se u mislima usmjere ka praznovanju Rođenja Hristovog.

“Ovaj veliki hrišćanski praznik slavio se i u teškim vremenima, u ovo vrijeme prekidali su se ratovi i sklapala primirja, tako da želim da bar večeras i sutra na Božić budemo manje okupirani svim ovim što nam se dešava, da poštujemo epidemiološke mjere, ali i da slavimo ovaj veliki praznik”, rekao je Hrvaćanin.

Nalaganju badnjaka prisustvovao je i gradonačelnik Prijedora Dalibor Pavlović koji je sugrađanima poželio da Badnje veče i Božić provedu u miru i veselju u krugu svojih porodica.

Badnjačke svetkovine i večernja bogosluženja održani su u svim parohijama prijedorskog namjesništva Srpske pravoslavne crkve.

Službama bdijenja i nalaganjem badnjaka u pravoslavnim hramovima danas se najavljuje rođenje Hrista Spasitelja čiji se dolazak na svijet slavi kao početak novog vremena i kao najradosniji događaj za hrišćanstvo.

Izvor: Agencije