Srbi izbjegli iz Sanskog Mosta danas su tokom proslave Badnjeg dana doživjeli neprijatnost od policije Unskosanskog kantona.

ojan Stojanović i njegov otac Dragan iz Gradiške su krenuli u rodno mjesto Lušci Palanka kod Sanskog Mosta kako bi po tradicionalnim srpskim događajima dočekali i naložili badnjak pred crkvom.

Bojan kaže da ih je odmah po izlasku iz Sanskog Mosta dočekala patrola policije i zaustavila zbog zastava na vozilima.

FOTO: USTUPLJENA FOTOGRAFIJA
FOTO: USTUPLJENA FOTOGRAFIJA

– Otac je na kombuju imao četiri zastave, a ja na autu dvije zastave. Četiri su bile male zastave Republike Srpske i jedna velika, dok je druga velika bila zastava Republike Srbije. Policajci su stajali na blagoj krivini i odmah potrčali za nama, njih dvojica i mlatili rukama. Ta scena je bila i smiješna i žalosna. Onda je jedan motorolom nekoga kontaktirao i objašnjavao kakve su zastave, pa da mu kažu koje su države. Onda su rekli da će nam oduzeti zastave, odnosno da ih skinemo i predamo – priča Stojanović za Srpskainfo.

FOTO: USTUPLJENA FOTOGRAFIJA
FOTO: USTUPLJENA FOTOGRAFIJA

On dodaje da su se on i otac tome protivili, ali da su popustili nakon što je još jedna patrola policije stigla.

– Nismo htjeli da se svađamo na naš veliki praznik. Oni su nam dali potvrde o oduzimanju predmeta i rekli da ćeno dobiti poziv za sud i da će nam nakon suđenja biti vraćene zastave -kaže on.

Stojanović dodaje da su se ovoj sceni oduzimanja zastava veliki broj prolaznika smijao i vjeruje da ti nisu bili srpske nacionalnosti.

– Mislimo da je ovo bilo planirano oduzimanje, jer otac i ja godinama idemo tako sa zastavama na vozilima na Badnji dan u Lušci Palanku u koju su se vratili baba i djed, i kako to da sada nakon 20 godina to nekome smeta – pita Stojanović.

On navodi da on i otac nisu nikoga provocirali već da su poštovali srpske običaje.

-Badnjak se uvijek dočekuje sa zastavama – ističe on.

Navodi da su nakon ovoga neprijatnog događaja nastavili put i u Lušci Palanci sa još 30-tak okupljenih Srba naložili badnjak ispred crkve.

Izvor: Srpskainfo