Nakon novembra i decembra, serija toplih mjeseci u Srpskoj biće nastavljena i u januaru, a svaki sljedeći mjesec takođe će biti topliji od prosječnih vremenskih prilika za to doba godine.

Nebojša Kuštrinović, meteorolog i član Komiteta za klimatske promjene BiH, kaže da će, nakon Božića, snijega biti na svim većim planinama, dok će u nizinama padavine uglavnom biti na granici susnježice i snijega.

– Tokom januara su mogući mrazevi, posebno u trećoj dekadi. Srednja minimalna temperatura u RS biće oko 1,3 stepena, a u Banjaluci i široj okolini  0,4 stepena iznad višegodišnjeg prosjeka. Srednja maksimalna temperatura u RS će, u odnosu na višegodišnji prosjek, biti viša za jedan, a u Banjaluci za 5,9 stepeni – kaže Kuštrinović za Srpskainfo.

FOTO DEJAN BOŽIĆ/RAS SRBIJA
FOTO DEJAN BOŽIĆ/RAS SRBIJA

Nebojša Kuštrinović

Prema njegovim riječima, u ovom mjesecu će padavine će biti u granici i malo iznad višegodišnjeg prosjeka.

– Orijentacione prognoze vremena pokazuju da će i februar biti blaži i malo suvlji. Biće topliji u odnosu na višegodišnji prosjek, pa će srednja minimalna temperatura u RS biti viša za 1,3, a u Banjaluci i široj okolini za oko dva stepena Srednja maksimalna temperatura u RS će od višegodišnjeg prosjeka biti viša za jedan, a u Banjaluci za oko 8,6 stepeni. Padavina će biti manje u odnosu na višegodišnji prosjek – ističe Kuštrinović.

Kako kaže, i mart će biti topliji od prosjeka i prosječno vlažan.

– Tokom ovog mjeseca, moguća je pojava slabih i umjerenih mrazeva. Srednja minimalna temperatura biće viša za oko 0,7 stepeni od višegodišnjeg prosjeka i kretaće se oko 4,7 stepeni. Srednja maksimalna biće viša za  0,8 stepeni, a ići će do 13,3 stepeni. April će, takođe, biti topliji i prosječno vlažan. Za voćare je važno da u ovom mjesecu ne bi trebalo da bude jakih mrazeva – naglašava Kuštrinović.

Izvor: Srpskainfo