Predsjednik Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić pozvao je građane da sutra istaknu srpske zastave povodom obilježavanja 9. januara – Dana Republike Srpske i time pokažu ljubav prema Republici i datumu njenog rođenja.

– Naš dan rođenja neće se mijenjati nikakvim administrativnim mjerama. Odbacićemo sve namjere u smislu revizizionističkih pokušaja mijenjanja datuma rođenja Srpske ili skrnavljenja temelja i suvereniteta Republike – rekao je Stevandić na današnjoj konferenciji za novinare u Banjaluci.

On je najavio da će predstavnici te stranke, uz poštovanje svih mjera, sutra masovno učestvovati u postavljanju zastava i u kolonama automobila sa srpskim zastavama, s obzirom na to da se zbog epidemiološke situacije Dan Republike neće slaviti na način kako je to bilo ranije, i uz svečani defile.

Zamjenik predsjednika Ujedinjene Srpske Slavko Dunjić poručio je da će Srpska i dalje praznovati svoje praznike.

– Srećan sam i ponosan sam što ću sutra biti među ljudima koji će slaviti Dan Republike – poručio je Dunjić.

Zamjenik predsjednika Ujedinjene Srpske Siniša Vidović je, povodom 9. januara, rekao da će Srpska uvijek ostati ujedinjena, nesalomiva i ponosna.

Republika Srpska obilježava Dan Republike 9. januara jer je tog datuma 1992. godine osnovana pod prvobitnim nazivom Srpska Republika BiH.

Osnovali su je srpski poslanici u tadašnjoj Skupštini BiH, nakon što su preglasani u ključnim pitanjima o opstanku Јugoslavije, a pripadnici druga dva naroda krenuli u secesiju mimo volje Srba, koji su imali konstutitivni status.

Autor: SRNA/RTRS