Snimci iz vazduha pokazali su da su nakon jakog potresa u Petrinji u tom gradu potpuno uništena 32 objekta, 618 ih je oštećeno dok je 31 vjerovatno oštećen.

Na području Siska je snimljeno 47 uništenih objekata, 376 oštećenih i 468 vjerovatno oštećenih, dok je na području Gline, prema procjenama snimaka, 55 uništenih objekata, 980 oštećenih i 136 vjerovatno oštećenih.

Predsjednik Hrvatskog udruženja kriznog menadžmenta Igor Magdalenić za Index je rekao da će čitav popis oštećenih kuća na kraju imati statičari, ali i da ovi snimci iz vazduha itekako pomažu i pokazuju stanje stvari na potresom pogođenim područjima te da je ovo prvi popis procjene štete.

– Ovo je prva procjena oštećenja koja je snimljena dronovima i satelitima. Ovo je interpretacija snimki iz vazduha.  Na ovom linku je moguće pretraživanje područja Petrinje, Siska i Gline, pretraživanje po adresi, korištenje mjernih alata, dijeljenje sadržaja te ispis – kazao je Magdalenić.

Navodi kako su karte namijenjene postizanju svjesnosti ove situacije prilikom prvog odgovora na katastrofu, dok preglede za sigurnost zgrada, utvrđivanje stepena oštećenja i preporuke građanima o daljnjem postupanju obavljaju građevinski stručnjaci (statičari) na terenu.

Izvor: Srpskainfo