U Prijedoru su povodom obilježavanja Dana Republike Srpske, 9. januara, položeni vijenci kod spomenika “Za krst časni”.

Vijenac su položili gradonačelnik Prijedora Dalibor Pavlović, potpredsjednik Skupštine grada Igor Kneginjić i vršilac dužnosti načelnika Odjeljenja za boračko-invalidsku zaštitu Ranko Kolar.

Kod ovog centralnog spomen obilježja vijence su položili i predstavnici Boračke organizacija grada Prijedora, Organizacije porodica poginulih i zarobljenih boraca i nestalih civila, pripadnici oružanih snaga i pripadnici Policijske uprave Prijedor.

FOTO: BOJANA MAJSTOROVIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: BOJANA MAJSTOROVIĆ/RAS SRBIJA

Predsjednik Boračke organizacije grada Prijedora Zoran Predojević istakao je značaj današnjeg praznika.

– Ono što je Skupština srpskog naroda 9. januara 1992. godine politički uradila, borci RS su to do kraja rata, odnosno do potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma ovjerili i tako obezbijedili trajni opstanak srpskog naroda na ovim prostorima. Bez 9. januara opstanka srpskog naroda na ovim prostorima nema i zato u ime Boračke organizacije svim građanim Prijedora čestitam 9. januar, Dan RS – rekao je Predojević.

FOTO: BOJANA MAJSTOROVIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: BOJANA MAJSTOROVIĆ/RAS SRBIJA

Vršilac dužnosti načelnika Odjeljenja za boračko-invalidsku zaštitu Ranko Kolar je istakao da Dan Republike Srpske obilježavamo zahvaljujući onima koji su svoje živote dali u njenom stvaranju.

– Ne smijemo zaboraviti nikada poginule borce, njihove porodice ni njihovu žrtvu i njihovo veliko djelo. Ne smijemo zaboraviti umne ljude, poslanike tadašnjeg sastava Republike Srpske koji su tačno prije 29 godina donijeli istorijsku i hrabru odluku, proglasili tadašnju Srpsku republike BiH, ona je kasnije preimenovana u Republiku Srpsku. Mi borci zajedno sa svojim porodicama, narodom iz RS i Srbije smo je odbranili i stvorili. Danas treba da je čuvamo i kao nikada do sada budemo jedinstveni i složni u toj ideji – poručio je Kolar.

On je dodao da postoji veliki broj problema boračke populacije.

– Nadamo se da ćemo izmjenama i dopunama Zakona o borcima neke stavri već tokom ove godine riješiti da poboljšamo materijalni status i poboljšamo Boračku organizaciju da to stvarno bude organizacija od posebnog interesa – naveo je Kolar.

Predstavnici SUBNOR-a vijenac su polažili ispred spomenika Doktoru Mladenu Stojanoviću.

Izvor: Srpskainfo