Sanja Vulić, poslanik u Predstavničkom domu PS BiH podnijela je krivičnu prijavu protiv članova CIK-a i lidera SDS-a i PDP-a zbog zloupotrebe položaja i nanošenja štete gradu Doboj zbog izbornih manipulacija, prenosi ATV.

Vulićeva ističe da su oni zloupotrebom položaja, gradu Doboj i građanima grada nanijeli nesagledivu štetu, kao i jedan broj političkih subjekata koji su učestvovali na lokalnim izborima u Doboju.

Ona poručuje da suprotno Izbornom zakonu CIK BiH ne utvrđuje i ne objavljuje rezultate izbora za Srebrenicu i Doboj, nego saopštava da će ti rezultati biti utvrđeni kada se steknu uslovi za to, ali ne navodi ni jednu riječ obrazloženja koji su to uslovi do kada se može čekati njihovo ispunjavanje.

– Postoji sumnja da je CIK BiH odnosno prijavljeni predsjednik i pet članova CIK-a koji su na sjednicama CIK-a glasali za takvu odluku počinili i još uvijek čine krivično djelo Zloupotreba položaja i ovlaštenja iz člana 220. Krivičnog zakona BiH. Takođe, postoji osnov da se sumnja da su ovakvo postupanje prijavljenih članova CIK BiH osmislili i pomagali i još uvijek to rade i prijavljeni Mirko Šarović i Branislav Borenović, poslanici u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, koji otvoreno istupaju kao politički mentori članova CIK-a Vanje Bjelice Prutina i Јovana Kalabe za što postoji poseban osnov za sumnju ako se zna da ti članovi CIK-a nisu imenovani u skladu sa zakonskim procedurama, a da su glavni promoteri i pokrovitelji te aktivnosti bili upravo prijavleni Mirko Šarović i Branislav Borenović – stoji u prijavi Vulićeve, piše ATV.

Vulićeva podnijela prijavu (Foto: ATV)

Vulićeva podnijela prijavu (Foto: ATV)

U prijavi Vulićeva kaže da su prijavljeni članovi CIK-a podstaknuti i pomognuti od strane prijavljenih Šarovića i Borenovića i da grubo krše odredbe Izbornog zakona BiH i u propisanom roku ne donose odluku o utvrđivanju, potvrđivanju i objavljivanju izbornih rezultata za nivo gradonačelnika Doboja i nivo skupštine grada, iako su to bili obavezni uraditi u roku od 30 dana od dana održavanja izbora i još uvijek to ne čine.

Vulićeva podnijela prijavu

Vulićeva podnijela prijavu

Vulićeva predlaže Tužilaštvu BiH da naredi sprovođenje istrage protiv prijavljenih lica.

Autor: ATV