Poslije početka vakcinacije osjetljivih grupa i zdravstvenih radnika na red je došlo prijavljivanje građana za vakcinaciju.

Svi koji su zainteresovani da budu vakcinisani protiv virusa korona u Srbiji od ranih jutarnjih časova u ponedjeljak 11. januara mogu da se prijave preko portala e-uprava.

I to sve u samo nekoliko koraka, odnosno, nekoliko klikova.

Ono što se do sada zna jeste da se vakcina protiv korona virusa daje u dve doze, u razmaku od 21 dan, mada stručnjaci tvrde da razmak može da bude i duži, piše Blic.

Prirodno, većinu nas zanima koliko dana nakon vakcinacije se stiče imunitet i koliko, prema trenutnim saznanjima, on s vakcinom može da traje.

Imunitet se, kako ističu ljekari, stiče nakon sedam dana od primljene druge doze.

Što se tiče dužine trajanja imuniteta, kako je izjavio imunolog i član Kriznog štaba dr Srđa Janković, očekuje se da će imunitet od vakcine protiv korona virusa trajati bar nekoliko godina.

– Imunitet posijle primljene vakcine traje minimum šest mjeseci, ali ja vjerujem da će trajati sigurno nekoliko godina.

Dr Janković je riješio i dilemu da li vakcinu mogu da prime i oni koji su preležali koronu.

– Da, mogu, ali razmak ne treba da bude manji od mjjesec dana, a poželjno je dva ili tri mjeseca od ozdravljenja. Ako je prime i ranije, nema nikakve opasnosti, niti rizika, samo vakcina onda u tom slučaju neće biti toliko djelotvorna – objasnio je dr Janković.

Izvor: Srpskainfo