Pri ulasku u EU, ako ne žele platiti dažbine, bh. građani mogu da ponesu samo dvije kutije cigareta, umjesto deset, kako je to doskora bila praksa.

Novo pravilo izazvalo je talas nezadovoljstva među pušačima iz BiH koji rade u zapadnoevropskim zemljama, te su, po navici, nosili šteku cigareta.

Marinko Marčeta, vozač kamiona iz Podbrda, kod Mrkonjić Grada, koji teretnjakom krstari širom Evrope, kaže da je novonastala situacija i te kako pogodila i njega i njegove brojne poznanike.

“Poznato je da smo svi mi, kada dolazimo kući, pri povratku u EU nosili šteku cigareta. Tako smo ostvarivali značajne uštede. To, međutim, više nije moguće. Sada u EU smijemo prenijeti samo dvije kutije cigareta. Naravno da je to udar na naše budžete, pošto su cigarete u inostranstvu dosta skuplje”, ističe Marčeta za “Nezavisne novine“.

Prema njegovim riječima, kutija cigareta koje puši u BiH košta pet maraka, a u Sloveniji 3,70 evra, dok u Njemačkoj, gdje provodi najviše vremena, za jednu kutiju izdvaja oko sedam evra.

“Računica je jasna. I te kako se isplatilo pri svakom odlasku na posao ponijeti sa sobom šteku cigareta. Uštede nisu bile male. Međutim, s obzirom na novo pravilo, te dvije kutije koje mogu ponijeti ispušim dok dođem do Slovenije ili Njemačke”, napominje Marčeta.

Iz Carinske uprave Hrvatske je za “Nezavisne novine” potvrđeno da su izmjene propisa o unosu akciznih duvanskih proizvoda u ličnom prtljagu putnika stupile na snagu 1. januara 2021. godine, a odnose se na one koji putuju iz trećih zemalja, gdje spada i BiH.

“Od tog datuma pri unosu robe u carinsko područje EU u ličnom prtljagu putnika oslobađanje od uvoznih davanja odnosi se na sljedeće količine duvanskih trošarinskih proizvoda: 40 cigareta, 20 cigarilosa (pri čemu se cigarilosom smatraju cigare neto težine do tri grama po komadu), 10 cigara, 50 grama duvana za pušenje, 50 grama grijanog duvanskog proizvoda, 10 mililitara e-tekućine te 50 grama novih duvanskih proizvoda”, precizirali su iz Carinske uprave Hrvatske.

Dakle, te količine je moguće unijeti bez plaćanja uvoznih dažbina (carina, PDV, akciza).  Do 31. decembra 2020. godine pri ulasku u EU oslobađanje od uvoznih davanja odnosilo se na 200 cigareta (odnosno 10 kutija tj. jednu šteku).

Moglo se unijeti i 100 cigarilosa, 50 cigara ili 250 grama duvana za pušenje. U EU se, bez plaćanja dažbina, do posljednjeg dana prošle godine moglo ići i sa 250 grama grijanog duvanskog proizvoda, te 25 mililitara e-tekućine.

Jedna žena iz BiH, koja deset godina putuje u Njemačku, nedavno je na hrvatskoj granici doživjela hladan tuš. Navodi da se lično uvjerila da je u EU odskora nemoguće, bez plaćanja dažbina, unijeti više od dvije kutije cigareta.

“Vratili su me s hrvatske granice u BiH. Bila sam iznenađena, nigdje nisam pročitala ni čula da se više ne može prenijeti šteka cigareta, nego samo dvije kutije. Kada sam se vratila u BiH, bh. carinici su mi rekli da mnogi ljudi nisu upućeni u nova pravila, pa su se vraćali i bacali cigarete”, ističe ova žena.

Izvor: nezavisne.com