Svim školama na području grada Prijedora biće dodijeljene Svetosavske povelje, te će, umjesto uobičajenog izbora najboljih pojedinaca među prosvjetnim radnicima, ove godine ovjenčani biti kolektivi, odlučeno je u Gradskoj upravi Prijedor.
“U uslovima pandemije i otežanog izvođenja vaspitno-obrazovnog procesa u kojem su svi prosvjetni radnici podjednako bili stavljeni na veliki ispit i podnijeli teret, to je znak zahvalnosti za iskazanu požrtvovanost i zalaganje da se nastava veoma brzo uspostavi u onlajn formi i sa skraćenim časovima u učionicama”, rečeno je Srni u Odjeljenju za društvene djelatnosti grada Prijedora.

Ni Svetosavska akademija se neće održati uživo, kao što je uobičajeno, nego će imati formu televizijske emisije dokumentarno-istorijskog karaktera i nosiće naziv “Svetosavska zvona u Bosni i Humu”.

“Izrada scenarija bila je povjerena profesoru doktoru Mladenku Sadžaku sa Filološkog fakulteta u Banjaluci. Svetosavsku besjedu govoriće profesor doktor Darko Tanasković,  orijentalista i bivši ambasador Srbije u Turskoj, Vatikanu i pri Unesku, a predviđeno je i obraćanje gradonačelnika Prijedora Dalibora Pavlovića”, navode iz Odjeljenja za društvene djelatnosti.

U programu učestvuju glumci Pozorišta Prijedor Dean Batoz, Srđan Knjeginjić, Helena Milojica i Vasilije Pačariz, narator Dejan Rauš, Gradski hor Prijedor s dirigentom Aljošom Novakovićem i Ženski kamerni hor “A Vista” s dirigentkinjom Brankom Nastić Marčetić, a biće emitovan i snimak kompozicije “Dobro doš`o, Hriste” u izvođenju etno-grupe “Iva”.

“Akademiju će prikazati RTV Prijedor 26. januara 2021. godine u večernjem terminu, a snimak će biti dostupan i na veb stranici Gradske uprave Prijedor”, najavljeno je iz Odjeljenja za društvene djelatnosti.

Prvi pisani tragovi o proslavljanju Svetog Save u gradu na Sani datiraju iz 1892. godine, kada je održana svetosavska zabava na kojoj su đaci Srpske osnovne škole i Srpskog pravoslavnog pjevačkog društva “Vila” izveli “Himnu Svetom Savi” i još nekoliko kompozicija posvećenih srpskom prosvjetitelju i duhovnom ocu.

Izvor: Agencije