Ako smo nekako i preživjeli 2020. kako je krenula teško ćemo dogurati do kraja ove 2021. godine. Srce da te otrese kad usred noći naletiš na tvit Džo Bajdena u kojem piše Amerikancima:

“Sljedeće četiri godine moj posao će biti da obnovimo demokratiju, vladavinu zakona i obnovimo politiku koja će se baviti rješavanjem problema a ne poticanjem plamena mržnje i haosa”.

Čekaj malo Džo Bajdenu? O čemu se ovde radi? Zar tvoj prvi prioritet, tačnije prioritet svih prioriteta, nije da ukineš Republiku Srpsku. I tako učiniš sretnom do kraja vijeka sarajevsku čaršiju.

Slušajući i čitajući prethodnih mjeseci analitičare, političare i ostale komšiće ispod Trebevića moglo se zaključiti samom jedno – da će Džo Bajden 20.  januara, ma čim ruku digne sa Biblije, iz unutrašnjeg džepa izvaditi već potpisan predsjednički ukaz o ukidanju Republike Srpske.

I tako staviti tačku na Dejton, taj istorijsko nepravedni sporazum, zbog kojeg evo treće decenija nema nam ni napretka ni berićeta.

To da će se on naredne četiri godine baviti obnovom američkog društva i rješavati unutrašnje probleme ni u snu se nije moglo odsanjati. Pa šta nas ovdje briga šta su tamo neki trampovci uletjeli u zgradu Kongresa i ukrali govornicu Nensi Pelosi. Ona je ionako stara i niko je ne razumije o čemu priča imala mikrofon ili ne.

O kakvoj to sad mirnoj traziciji vlasti pričaju vašingtonski znalci i mediji kad su skoro svakog trećeg predsjednika tretirali ko glinenog goluba. Doduše više su ih promašili a posljednji kauboj na kojeg je pucano Ronald Regan dočekao je i duboku starost.

Ne, ne može to biti istina šta piše Džo Bajden. On može prvo da obnovi samo Republiku BiH a onda da se bavi američkom demokratijom i tim svojim, kako kaže, tradicinalnim vrijednostima.

Opet čovjek da pomisli da se i onaj vlasnik Tvitera Džek Dorsi nije malo zaigrao i oko Bajdenovog naloga pa mu ubacuje na profil šta ovaj nije ni napisao. Kad može obrisati predsjednika Trampa, kao da se radi o mitskom “Muji iz Doboja”, zašto ne bi dodao ovom novom par svojih poruka.

I kako sad i sa čime Bakir Izetbegović i SDA da idu na izbore 2022. a predsjednik Amerike ne planira da se bavi našim problemima?

Ako je tačno to šta piše po tviteru nikog ne bi iznenadilo da Džo Bajden sljedeće godine i 9. januar Srbima čestita.

P.S.

Lijepo je znati da na ovim našim prostorima ima mnogo, baš mnogo, poznavalaca američkih političkih procesa. Tolerantno, kulturno, birajući riječi da ne uvrijede nekog sa drugačijim mišljenjem ovdašnje su sveznalice temeljito i dubinski skenirale probleme sa kojim se danas suočava američko društvo kao i mnogobrojne izazove koji su pred novom vašingtonskom administracijom.

Dešavanja ispred Kongresa su se pratila kao nekad derbi utakmice “velike četvorke” a evo već danima se analiziraju posljedice i mogući uticaj na svakodnevni život američkog čovjeka.

Dobro je nama ovde kakvo je sranje u Americi, možemo srećno zaključiti.

(D.J/Banjaluka.net)