Informacija da su migranti u protekle tri godine podigli blizu šest miliona maraka u bankama i poštama BiH pokazuje da su ovi ilegalci dobro „namagarčili“ bezbjednosne službe.

One mahom tvrde kako stranci koji ovdje ilegalno dolaze, nemaju baš nikakve dokumente i teško im je utvrditi identitet i vratiti ih u matičnu zemlju.

Da migranti itekako imaju lična dokumenta pokazuje podatak koji je iznijela poslanica Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH, Sanela Prašović Gadžo, a to je da je migrantima u zadnje tri godine putem “Vestern juniona” iz Pakistana, Avganistana, Maroka i Iraka prebačeno 5.880.723 KM.

FOTO: N1/SCREENSHOT
FOTO: N1/SCREENSHOT

Prašović Gadžo je upitala kako osobe koje nelegalno borave u BiH, a većina ih odbija da vlastima u BiH i policijskim agencijama predoče svoje identifikacione dokumente, istovremeno preuzimaju novčane transfere putem “Vestern juniona” u bankama i poslovnicama pošte, budući da je za preuzimanje novca putem ovog servisa potrebno pokazati identifikacioni dokument.

Postavlja se pitanje šta rade policijske agencije i Služba za poslove sa strancima BiH, odnosno da li su znali za novčane doznake putem “Vestern juniona”, a ako nisu, zašto nisu. Ukoliko su, pak, znali, postavlja se pitanje  zašto do sada nisu reagovali.

Propusti

Bivši ministar policije i potpredsjednik DNS Radislav Jovičić ističe da je evidentno da BiH uopšte nije ušla ni planski ni sistemski u kontrolisanje migrantskog problema.

FOTO: GRAD BANJALUKA
FOTO: GRAD BANJALUKA

Radislav Jovičić

Dodaje da je svjestan da je nemoguće da BiH sama riješi problem migrantske krize, jer je to problem međunarodne zajednice i EU.

– Nikakav plan ne postoji na nivou BiH u rješavanju ove krize. Od samog početka se olako prišlo ovom problemu i zato nam sada iz dana u dan isplivavaju razne činjenice, pa i ova da su migranti primali novac putem “Vestern juniona”. Znamo svi da kada se preuzima novac mora se prikazati neki identifikacioni dokument – ističe Jovičić.

Navodi da to očito pokazuje da migranti imaju dokumente kod sebe, ali da vješto kriju svoj identitet od bezbjednosnih službi.

Jovičić ističe da su bezbjednosne agencije u BiH napravile dosta propusta, bar kada je u pitanju evidentiranje migranata na prostoru BiH.

Tokovi novca

Podsjeća da je bankarski sektor poprilično dobro uređen i da je nemoguće imati neku transakciju novca a da ona nije evidentirana i kontrolisana.

– Upravo zbog Zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranju terorističkih organizacija bankarski sektor je uveden u taj sistem i po tim standardima i pravilima trebalo je kontrolisati i tokove novca koji dolaze do migranata u BiH – smatra Jovičić.

On je apelovao na bezbjednosne agencije u BiH da krenu u dodatnu aktivnost i uz pomoć informacija koje su sada javne, a tiču se novca koji migranti dobijaju putem “Vestern juniona”, pokušaju sa, ako ništa drugo, bar utvrde njihov identitet.

Jovičić podsjeća da među migrantima ima veliki broj njih koji su bezbjednosno interesantni.

Kada bi službe pratile tokove novca, kako navodi Jovičić, utvrdile bi i identitet određenog broja migranta.

Provizija

Jovičić ističe da među lokalnim stanovništvom u BiH ima i oni koji za određenu novčanu naknadu pomažu migrantima da podignu novac u bankama i poštama.

FOTO: FEHIM DEMIR/EPA
FOTO: FEHIM DEMIR/EPA

– Od pojedinih kolega, koji se bave ovom problematikom, dobio sam informacije da migranti ponekad uzmu nekog lokalnog stanovnika i daju mu određeni procenat od ukupne sume novca, koju im neko pošalje iz inostranstva. Dakle, taj državljanin BiH ode u banku ili poštu i digne nivac za nekog migranta, a onda dobije nagradu za to – kaže Jovičić.

Dodaje da je ovo samo jedan od načina na koji se snalaze migranti, što pokazuje da i pojedini građani BiH učestvuju u ilegalnim radnjama.

Jovičić ističe da bezbjednosne službe trebaju da povedu računa i o tim aktivnostima i da procesuiraju te građane BiH.

Izvor: Srpskainfo