Fotografije koje postavljate na Instagram mogu reći mnogo više o vama od toga šta ste jeli ili gde ste bili na zimovanju ili letovanju.

One mogu ukazati na to da li ste u depresiji. Istraživanje koje su uradili naučnici sa univerziteta Harvard i Vermont pokazuje da ljudi koji imaju istoriju depresije dele više fotografija, koriste manje filtera i postavljaju fotografije koje su u tamnim ili sivim bojama.

U istraživanju se navodi da Instagram i druge društvene mreže mogu biti odličan alat za analizu mentalnog stanja ljudi. Ranija istraživanja pokazala su da reči koje koristite u tvitovima ili Fejsbuk statusima mogu da ukažu da li ste ili niste u depresiji.

Jedna studija pokazala je da se to može uvideti i na osnovu slikovnog sadržaja koji postavljate. Istraživači su pregledali više od 43.000 fotografija 166 korisnika, od kojih je 71 imalo istoriju depresije. Koristili su mašinu kako bi analizirali boje, svetlost, filtere i sve druge alate koji se koriste za fotografije. Otkrili su da osobe koje su u depresiji postavljaju više fotografija koje su tamnije, u sivim, plavim ili crnim nijansama.

Takođe, koriste manje filtera, a ako ih upotrebljavaju koriste Inkwell, zbog kojih su fotografije u crno-beloj boji. Psihički stabilnije osobe vole opciju Valencia, koja posvetljuje fotografije. Osobe koje su u depresiji više fotografišu lice, za razliku od zdravijih osoba.

Naglašeno je da se rezultati ne odnose na sve korisnike Instagrama, jer iako su analizirali hiljade fotografija njih je postavio mali broj ljudi. U istraživanju su učestvovale osobe koje su aktivne na Instagramu i naučnicima su omogućili uvid u svoje zdravstvene kartone.

Izvor: Magazin.novosti