Kabinet srpskog člana i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika reagovao je na poruke ukrajinskog Ministarstva inostranih poslova, u vezi sa ikonom poklonjenom ministru spoljnih poslova Rusije Sergeju Lavrovu tokom posjete BiH. Pozvali su ministra inostranih poslova Ukrajine Dmitra Kulebu da se, kako je navedeno, prestane igrati države i “Tviter diplomatije”, te da postupi u skladu sa međunarodnim pravom i konvencijama na koje se poziva u izjavama za javnost.

Reagujući na ponovljene, kako se u saopštenju tvrdi – lažne optužbe Ministarstva inostranih poslova Ukrajine, iz kabineta srpskog člana i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH još su jednom pozvali ukrajinsku stranu da dostavi dokaze i zvanično se izjasni u slučaju da ne posjeduje materijalne dokaze, kojima bi potvrdila navode o porijeklu sporne ikone.

– Kao doktoru pravnih nauka i ministru inostranih poslova trebalo bi da mu /Kulebu/ bude poznato osnovno pravno načelo da dokazivati mora onaj koji nešto tvrdi, a ne onaj koji nešto pobija. Takođe, trebalo bi da mu budu poznate i brojne konvencije koje se tiču zaštite nacionalnih, istorijskih i kulturnih dobara i zabrani njihovog otuđivanja, kao što je na primjer UNESKO Konvencija o mjerama za zabranu i sprečavanje nedozvoljenog uvoza, izvoza i prenosa svojine kulturnih dobara iz 1970. godine – navodi se u saopštenju.

U saopštenju se podsjeća da je kabinet srpskog člana Predsjedništva još 23. decembra prošle godine zatražio da Ambasada Ukrajine u Sarajevu dostavi informacije u vezi sa navodima o vlasništvu Ukrajine nad predmetnom ikonom.

Iz kabineta je eskplicitno zatraženo da Ambasada Ukrajine dostavi sve pravno valjane činjenice i dokaze kojima se potvrđuje da eventualno vlasništvo nad ikonom pripada Ukrajini, kao i sve dokaze koji potvrđuju navode da je predmetna ikona otuđena, uključujući informacije o načinu otuđivanja, vremenu, mjestu i vlasniku.

Naglašavaju da Ambasada Ukrajine nije dostavila tražene informacije. Podsjećaju da nijedna međunarodna institucija, pa ni Interpol, nisu potvrdili da se ikona nalazi na bilo kakvoj listi otuđene kulturne baštine, koju potražuje Ukrajina ili bilo koja druga zemlja.

U međuvremenu, rusko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da ta zemlja još nije dobila dokaze da je ikonu, poklonjenu ministru spoljnih poslova Sergeju Lavrovu u Sarajevu, posljednji vlasnik stekao nelegalno, i ocijenilo da se situacija u vezi sa ikonom u medijskom prostoru Bosne i Hercegovine i nekolicini drugih zemalja koristi da bi se Rusija diskreditovala.

– Uprkos činjenici da je ruska strana, diplomatskim kanalima vratila ikonu darodavcima kako bi se razjasnilo njeno porijeklo, medijskim prostorom Bosne i Hercegovine i nizu drugih zemalja, nastavljaju da se šire neosnovane spekulacije o sudbini ikone, koje bacaju sjenku na Rusiju -saopštio je MIP Rusije na Fejsbuku.

Iz ukrajinskog Ministarstva inostranih poslova juče je saopšteno da Ukrajina ne prihvata jezik ultimatuma o povratku ikone iz Bosne i Hercegovine.

– Pripadnost drevne ikone Ukrajini je nesporna činjenica, a Tužilaštvo te države je već pokrenulo krivični postupak u vezi s ilegalnim izvozom relikvije. Očekujemo da bosanskohercegovačka strana neće koristiti ikonu u domaćoj političkoj borbi, već će pružiti pomoć u okviru kriminalističke istrage i ekspertize i u njenom povratku u Ukrajinu – rekao je Oleg Nikolenko, portparol Ministarstva inostranih poslova Ukrajine.

Kabinet srpskog člana i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH pozvao je ukrajinsku stranu da se suzdrži od iznošenja stavova koji su bazirani na neprovjernim i nekredibilnim informacija, jer na taj način ruše kredibilitet institucija koje predstavljaju, obmanjuju javnost i nanose štetu bilateralnim odnosima.

Autor: RTRS