Srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da ikona koju je poklonio ruskom šefu diplomatije Sergeju Lavrovu nije pripadala nekoj instituciji Ukrajine ili njihovoj crkvi, te smatra da se iza svega krije obračun Ukrajinaca sa njim zbog izjave o Krimu.

– Traže da vratimo ikonu, ali ne daju nikakav dokaz na osnovu čega to zahtijevaju. Ako postoji bilo kakav papir, izviniću se i vratiti ikonu – rekao je Dodik.

Dodik je pojasnio da mu je jedan čovjek, koga ne bi mogao nazvati čak ni poznanikom, a koji je 25 godina živio u Rusiji, rekao da ima porodičnu ikonu i da je voljan da se ona vrati u Rusiju.

Dodik je ponovio da je preko Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH od Interpola dobijena informacija da nema potražnje za tom ikonom i da je od Ukrajine zatraženo da dostavi podatke da li je ona potraživana, kao nestala na dan kada je Lavrov bio u Sarajevu u posjeti i primio ovaj poklon.

– Do danas nismo dobili potvrdu. Nijedan državni organ Ukrajine ne potražuje tu ikonu. Pokrenut je i pravosudni postupak u Sarajevu, pa ćemo čekati njegovo okončanje – rekao je Dodik za Politiku.

Prema njegovim riječima, to nije relikvija koja je pripadala nekoj instituciji Ukrajine ili njihovoj crkvi, koja je bila pod jurisdikcijom Ruske pravoslavne crkve.

On smatra da se iza svega krije obračun Ukrajinaca sa njim, jer je poznat po tome što je za Krim rekao da je prirodno pravo Rusije da njim upravlja, što i sada misli, a da Sarajevo jedva čeka da otvori još jedan pravosudni slučaj kao i ranije, samo da bi imali čime “da mašu nad glavom”, što je politika spremljena za sve Srbe.

Dodik je napomenuo da Sarajevu nije uspjelo ni osporavanje Dana Republike Srpske koji je proslavila 9. januar niti će im uspjeti, jer je taj datum istorijska činjenica, isto kao što je Srpska 28. februara 1992. godine donijela svoj Ustav, i to sve prije rata u BiH.

– Srbi proslavljaju 9. januar i nastaviće da to rade, kao što će Bošnjaci nastaviti neuspješno da ga osporavaju, nastojeći da internacionalizuju antipravo Ustavnog suda BiH, koji odluke ne donosi na činjenicama i pravu, već izlazeći iz kompetencija donosi politički motivisane odluke – rekao je Dodik.

On je napomenuo da se međunarodna zajednica u Sarajevu okuplja 1. marta, iako tamo nema Srba, najčešće ni Hrvata, te naveo da će Srbi osporatavi taj 1. mart, što sve govori o BiH kao nedovršenoj zemlji, pa bi bilo normalno da se “podvuče crta” i kaže da je sve ovo neuspješno.

Prema njegovim riječima, 9. januar je izmišljen kao problem samo da bi se bavili Srpskom, jer su znali da Srbi od toga neće odustati.

– Bilo bi to kao kada bi Amerikanci odustali od 4. jula. Evo, neka Amerikanci pomjere praznik za 5. juli, pa ćemo i mi pomjeriti na 10. janar – rekao je Dodik.

Autor: SRNA/RTRS