Dobre vijesti stižu nam iz Moskve. Šef katedre za patologiju Sečenovskog univerziteta Sergej Boljević doputovao je u Beograd, kako bi podijelio neke nove informacije u vezi kovida 19.

On je primio dvije doze Sputnjika V, ruske vakcine koja je odnedavno dostupna i odobrena i u Srbiji. Osjeća se odlično i ima veliki broj antitijela koja bi trebala da ga zaštite od korona virusa narednih godinu do dvije.

Rusi su ovih dana proizveli i takozvani Sputnjik lajt, prostiju verziju za široke narodne mase.

– U Rusiji će se vakcinom Sputnjik vakcinisati više od polovine naroda. Uz dvadeset posto stanovništva koje je do sad preležalo virus smatramo da je to dovoljno da se stvori imunitet stada, kako se to popularno kaže, kolektivni imunitet da se pošast zaustavi. Uskoro kreće i Sputnjik lajt vakcina, koja će biti za jednokratnu i brzu uportrebu. Ona će se primati samo u jednoj dozi, biće jeftinija i štitiće ljude nekoliko mjeseci, što je dovoljno da se pandemija stavi pod kontrolu. Vjerujemo da će do kraja ljeta epidemija stati – kaže Boljević.

Na stvaranju vakcine Sputnjik V radili su i brojni ruski naučnici prijatelji doktora Boljevića, sa instituta Gamaleja, s kojima je svakodnevno u kontaktu. Oni smatraju da je ruska vakcina apsolutno pouzdana.

– Vakcina Sputnjik je trenutno jedna od najbezbjednijih vakcina protiv kovida 19, jer je ispitana na preko 100.000 pacijenata. Slična ruska vakcina spasla je desetine hiljada ljudi oboljelih od ebole, SARS-a i MERS-a u Africi. Znamo da su u osnovi i ebola, SARS, MERS i kovid slični virusi tako da ruski naučnici već nekoliko godina rade na vakcini protiv njih. Ruski Sputnjik V funkcioniše tako da adeno virus kovida, zajedno s takozvanim spajk proteinom, ulazi u ljudske ćelije. Protein u ćeliji ne izaziva bolest, ali izaziva imunološki odgovor organizma koji stvara antitijela, koja će potom blokirati korona virus ako se bude pojavio u tijelu. Ta vakcina je poput neke vrste trojanskog konja koji uđe u ćelije ljudskog organizma da bi stvorio armiju antitijela sposobnu za bitku s kovidom 19. Kovid je zaista veoma inteligentan virus, jer je uzeo mnoge karakteristike raznih virusa koji su postojali prije njega i dodao neke nove stvari. Na primjer, on izaziva prekomjeran imunološki odgovor organizma, takozvanu citokinsku oluju, koja za mnoge ljude može biti smrtonosna, takođe stvara trombove, ozbiljno na duže vrijeme oštećuje pluća i srce. Veoma je opasan i zbog toga što čovjek danima ne osjeća nikakave simptome, iako je zaražen i ima virus u sebi, tako da lako može zaraziti druge. Sve to čini ovaj virus jedinstvenim i medicinska struka čini sve da ga savlada – dodaje dr Boljević

U Srbiji doktor Boljević često sarađuje s dr Vladimirom Jakovljevićem sa FMN u Kragujevcu, s kojim organizuje svjetske kongrese patologa.

– Rusi vole da putuju. Mislim da je jako važno da vakcina zaustavi pandemiju i zbog toga. Mnogi važni međunarodni poslovi su stali. Često dolazim u Srbiju i Crnu Goru, ali zbog pandemije nisam dolazio skoro godinu dana. Svoju mladost proveo sam u Podgorici, majka mi je iz Hrvatske, a ja sam rođen u Zagrebu. Otišao sam u Moskvu 1983. godine, gdje sam studirao medicinu, našao posao i oženio se Ruskinjom. Sa trideset jednom godinom postao sam najmlađi doktor medicinskih nauka u Rusiji. Posljednjih nekoliko godina veoma aktivno učestvujem u organizaciji svjetskih kongresa patologa zajedno s mojim prijateljem, dr Vladimirom Jakovljevićem. Upravo se dogovaramo da u Moskvi 2022. godine organizujemo ponovo svjetski kongres patologa – kaže dr Sergej Boljević.

Izvor: Srpskainfo