Ko bi mijenjao skupštinske klupe, ko je ljut, a ko povrijeđen, to su pitanja koja ovih dana muče opoziciju Republike Srpske.

Kombinatorike je najviše u Narodnoj skupštini, gdje su ulje na vatru dolili novopečeni opozicionari. Iz redova SDS-a danas stiže upozorenje da sa DNS-ovcima treba oprezno.

“Ja sam za oprez i zato da treba da budu otvorena vrata za širenje bloka opozicionih partija, ali za popriličan oprez”, rekao je Milan Miličević, predsjednik Glavnog odbora SDS-a.

Na ove riječi oštro su reagovali pojedini DNS-ovi poslanici ali ne i šef poslaničkog kluba. Dušku Iviću i za pozive na oprez prema DNS-u koji stižu iz SDS-a kriva je vladajuća većina.

“DNS i SDS su sada opozicione partije. Zajedno sarađuju. Čuli ste i Milana Miličevića, predsjednika Glavnog odbora, on je rekao da treba biti oprezan kad je u pitanju DNS? Slušajte, ja ne bih.. Vi morate da shvatite da su pozicione partije sada u velikom problemu oko skupštinske većine. Koriste sva sredstva da bi narušili opozicioni rad. Jedan od tih sredstava je i taj”, kaže Ivić.

Skupštinska većina je  više nego  stabilna – što se jasno  pokazalo na svim prethodnim sjednicama. O tome da je upitna pričaju jedino u opoziciji. Ono o čemu i dalje ne žele da pričaju je nedavni istup Željka Babića u kome je vrlo direktno rekao da bi u tu skupštinsku većinu mogli i neki poslanici SDS-a koji su nezadovoljni situacijom u stranci. I to njih dva ili tri. Jedan od razloga njihovog   nezadovoljstva je dolazak bivšeg  DNS-ovca  i novog funkcionera SDS-a, Milana Radovića.

“Svi su primijetili, i ja lično koji se bavim malo analizom političkih procesa, primijetio sam tu nespretnu kombinaciju sa Milanom Radovićem. Čovjekom koji nema neki svoj politički identitet. Koji je uvijek bio negdje na vratima DNS-a i koji je tako dočekan u SDS-u da ga je predsjednik stranke odmah imenovao za svog zamjenika”, kaže Dragomir Vuković, analitičar.

Dok se komešaju opozicioni redovi, ruše se i neka skupštinska prijateljstva. Nebojša Vukanović obrušio se na Draška Stanivukovića koji ga, kako kaže, smatra drugoligašem. Da dokaže da baš i nije tako, ima ozbiljne ambicije.

“Kada bih dobio podršku opozicije da bih imao podršku naroda i to od sva tri naroda. Bićete kandidat? Ako Bog da. Ne znam da li ću biti, ali to bi bila moja ambicija”, kaže Nebojša Vukanović, poslanik u Klubu SDS-a u NSRS.

Nebojši Vukanoviću, čini se, nagomilalo se svega a najviše onog dana kada nije pozvan na sastanak SDS-a i PDP-a.

“Niko nije razmišljao o tome da treba. On svakako će učestvovati u odlukama koje donese opozicija. Ali to je bio jedan tradicionalni sastanak PDP-a i SDS-a na kome se ništa značajno nije dešavalo. Čak sam ja apelovao da nam odabir kadrova mora biti bolji, snažniji”, rekao je šef Kluba poslanika SDS-a u NSRS, Miladin Stanić.

Iza skupštinskih vrata priča se i da bi se neki od SDS-ovaca mogli pridružiti PDP-u. Iz vrha stranke, na sva previranja i  najave novih odlazaka vrh stranke  već danima ćuti i ne odgovara na pozive.

Izvor: ATV